8 sätt du kan förbättra någon annans arbetsmiljö

8 sätt du kan förbättra någon annans arbetsmiljö
Du är någon annans arbetsmiljö. Varje dag på jobbet givetvis, men också när du ­handlar, åker buss eller hämtar barnen på förskolan. Med små insatser kan du förbättra arbetsmiljön för någon i din närhet.

1/8 Vänd varor rätt

När man är stressad är det lätt att vräka upp varorna i ett berg på kassabandet. Men att lägga dem på rad efter varandra med streck­koden vänd mot dig är inte särskilt jobbigt när du handlar ett par gånger i veckan.
För dem som jobbar i kassan flera timmar i sträck minskar din lilla insats risken för värk och förslitnings­skador då de slipper vrida på tusentals varor varje dag. 

2/8 Parkera schysst

Du kanske bara ska göra ett kort ärende, men att tänka på var du ställer bilen underlättar för flera yrkesgrupper. Parkera inte framför vare sig brevlådor eller soptunnor om du inte vill göra livet svårare för brevbärare, tidningsbud och sophämtare.
Att infarter inte är blockerade är viktigt för leveranser och hemtjänst och kan även rädda liv om ambulans eller brandkår måste fram.

3/8 Visa din uppskattning

Vår vardag skulle inte fungera utan alla människor som gör sitt jobb runt omkring oss. Visa att du uppskattar det de gör. Ett vänligt ord kostar dig inget, men det ger glädje och energi till den som tar emot det.
Det finns också en spridnings­effekt: Om någon är snäll mot dig blir du glad och snäll mot andra. 

4/8 Håll avstånd

Så här i corona­tider är denna punkt extra viktig. Gå inte för nära butikspersonal, tågvärdar och andra som jobbar. Håll säker­hetsavståndet som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.
Det minskar smittrisken, stressen och oron för dem som träffar många människor på jobbet. 

5/8 Plocka upp ditt eget skräp…

Det kan vara frestande att låta skräpet ligga när du missar papperskorgen eller tappar något på jobbet, ­restaurangen, i affären, eller någon ­annanstans. Men för de flesta är ansträngningen att böja sig ner och plocka upp sitt eget skräp inte ­särskilt stor.
För den som jobbar med att städa, och kanske måste böja sig hundratals gånger, är ansträngningen större. 

6/8 …och ta med dig brickan

Du kan också bära bort brickan efter dig på kaféer och restauranger, och sortera dina sopor om möjlighet ges. Då slipper någon annan göra det. 

7/8 Märk barnens kläder

Vi är många föräldrar som struntat i påbuden om att märka barnens kläder när märkpennan försvunnit. Men vi skulle nog skärpa oss om vi visste hur mycket tid och kraft förskolepersonalen kan spara på att slippa rota runt i högen med omärkta kläder.
Pedagogerna får mer tid att vara just pedagoger och slipper ett ständigt irritationsmoment. Om vi också hämtar och ­lämnar våra barn i rätt tid, särskilt dagarna när det är personalmöten, minskar stressen ännu mer. 

8/8 Gör vad du kan

Ja, det kan kännas som om du just fått en hel majbrasa av pekpinnar nedkörd i halsen av dessa tips. Men försök se det som en chans att göra skillnad för någon som jobbar. Gör vad du kan, även om det bara är en liten insats. 

Arbetet.se

From changing lives to preaching at iPads: How clergy are coping with the new normal السابق

From changing lives to preaching at iPads: How clergy are coping with the new normal

M KU-anmäler regeringen – kräver hårdare tag mot inbrott التالي

M KU-anmäler regeringen – kräver hårdare tag mot inbrott

شاركنا تعليقك