Allvarlig följd av corona hos barn mycket sällsynt

Allvarlig följd av corona hos barn mycket sällsynt

En del barn med covid-19 kan några veckor efter infektionen drabbas av ett hyperinflammatoriskt tillstånd som kallas MIS-C.
Tillståndet kan bli allvarligt, men det är mycket ovanligt.

– Jag tycker man ska förhålla sig till det som att det är väldigt ovanligt, säger Lotta Nordenhäll som är överläkare på Sachska barnsjukhuset och ordförande i Svensk barnreumatologisk förening.

Hon säger att det är en väldig spridning vad gäller hur sjuka barnen har varit.
– En del barn har krävt jättemycket behandling, medan andra svarat på mycket lite åtgärder. Ibland klumpas de ihop som att alla har varit livshotande sjuka, och det stämmer inte för gruppen, utan det är en del av gruppen som blivit så sjuka, säger hon.

Sedan coronapandemins start har runt 100 barn och ungdomar drabbats av hyperinflammation, eller MIS-C. Det motsvarar ungefär 2 promille av alla barn och ungdomar som haft laboratoriebekräftad covid19.

Mekanismen bakom sjukdomen är ännu inte helt klarlagd, men tillståndet beskrivs som en slags multi-inflammation som drabbar ibland flera organsystem samtidigt, och som ofta först yttrar sig som hög feber, hudutslag och buksmärta.

Tillståndet hyperinflammation är inte nytt, det är väl känt att barn kan utveckla liknande tillstånd i efterförloppet till andra infektioner, till exempel körtelfeber och streptokocker. Men på grund av den rådande pandemin och det stora antalet virusinfekterade ser man nu ett förhöjt antal hyperinflammationer jämfört med ett vanligt år, säger Lotta Nordenhäll.

– Jag tror dels att coronaviruset har en benägenhet som är mer vanlig än hos andra virus att trigga inflammation, dels är det ju just nu ett väldigt vanligt virus i samhället, säger hon.

Av de hundra barn som hittills har drabbats av MIS-C i Sverige har runt 25 behövt intensivvård - och ingen har avlidit.

– Vi tycker att vi med den behandling och den kunskap som vi har nu har en bra strategi för att dämpa inflammationen, säger Lotta Nordenhäll.

Hon berättar att barnen när de blir friska blivit återställda ganska snabbt, även de som varit riktigt svårt sjuka.
– Vi är väldigt glada för att det har gått bra för alla barnen, säger hon.

Källa: SverigesRadio.se

Från Syrien till Sverige – fem år senare السابق

Från Syrien till Sverige – fem år senare

لماذا نخشى الصمت؟ التالي

لماذا نخشى الصمت؟

شاركنا تعليقك