Amerikansk rättighetskämpe död: ”En titan”

Amerikansk rättighetskämpe död: ”En titan”
Den amerikanske demokraten, rättighetskämpen och kongressledamoten John Lewis, som tågade tillsammans med Martin Luther King, har avlidit i sviterna av bukspottskörtelcancer. Han blev 80 år.

”I dag sörjer USA förlusten av en av de största hjältarna i USA:s historia”, säger representanthusets talman Nancy Pelosi i ett uttalande.

”John Lewis var en titan inom medborgarrättsrörelsen och hans godget, tro och mod formade vår nation,” fortsätter hon.

”Vi är förkrossade

Lewis var en av de yngsta i aktivistgruppen Freedom Riders som bekämpade segregation i USA:s kollektivtrafik under tidigt 1960-tal, och blev så småningom en av de starkaste rösterna i USA för rättvisa och jämlikhet.

”I kongressen var John Lewis både respekterad och uppskattad från båda sidorna inom politiken.

Vi var alla stolta över att kalla kongressledamot Lewis vår kollega och vi är förkrossade över hans bortgång”, säger Pelosi.

Rättighetskämpe hela livet

Hans engagemang för medborgarrätten varade livet ut och han gjorde sitt sista offentliga framträdande i juni under de protester som utbröt efter George Floyds död.

Stödd på en käpp syntes han då sida vid sida med Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser när de två gick till den gata framför Vita huset som precis fått namnet Black Lives Matter Plaza.

SVT.se

Hon leder Region Skånes största IT-projekt hittills: ”En omställning för alla” السابق

Hon leder Region Skånes största IT-projekt hittills: ”En omställning för alla”

أفضل دولة للأطفال التالي

أفضل دولة للأطفال

شاركنا تعليقك