Ännu ett vaccin med goda resultat

Ännu ett vaccin med goda resultat

Det vaccin mot covid-19 som läkemedelsbolaget Astra Zeneca utvecklat tillsammans med University of Oxford kan enligt bolaget ge ett 90-procentigt skydd, om det ges i en speciell doskombination. Det innebär nu att tre olika vaccin den senaste tiden visat på goda resultat.

– Vaccinet tolererades väl, och ingen som har fått vaccinet har fått en allvarlig sjukdom eller har behövt att läggas in på sjukhus.

Det här visar att vi har ett effektivt vaccin som kommer bidra till att rädda många liv, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Astra Zeneca.

Runt 23 000 personer har deltagit i Astra Zenecas kliniska studier, där två olika doseringar testats. När försökspersonerna först fick en halv dos följt av en hel dos efter minst en månad nåddes ett 90-procentigt skydd.

Enligt Christina Malmberg Hägerstrand har redan tidigare studier visat att vaccinet fungerar bra även på äldre åldersgrupper och att de snarare fick mildare biverkningar. Vaccinet har också fördelar vad det gäller distribution, säger hon.

– Det här vaccinet kan förvaras, transporteras och hanteras i vanlig kylskåpstemperatur, alltså två till åtta grader. Så det är lätthanterligt så till vida.

Både läkemedelsbolagen Pfizer/Biontech och Moderna har nyligen släppt resultat från sina kliniska studier, och i båda fallen har effektiviteten på vaccinen bedömts till runt 95 procent. Nu pågår myndigheternas prövningar för godkännande av de olika vaccinen.

– Det pågår redan en granskning, en så kallad rolling review, av data. Nu kommer vi direkt skicka in de nya datan till myndigheter runt om i världen.

Utöver det kommer vi även ansöka om att listas för nödgodkännande av WHO, och det innebär att låginkomstländer kan få snabbare tillgång till vaccinet.

SverigesRadio.se

Antiabort-extremist i USA: “Jag är villig att dö för frågan” السابق

Antiabort-extremist i USA: “Jag är villig att dö för frågan”

رغم اقترابه من الـ 40 ـ كيف حافظ إبراهيموفيتش على كامل لياقته؟ التالي

رغم اقترابه من الـ 40 ـ كيف حافظ إبراهيموفيتش على كامل لياقته؟

شاركنا تعليقك