Barn dör varje dag – våra insatser behövs mer än någonsin

Barn dör varje dag – våra insatser behövs mer än någonsin
DebattNär krisen drabbar människor i redan utsatta samhällen är det barnen som drabbas värst. Detta skriver Biskop Susanne Rappmann i Göteborgs stift och Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Onsdag eftermiddag (23/9) springer vi för livet tillsammans med maratonlöparen Håkan Jonsson. Vi springer mellan Onsala och Kungsbacka för barnens skull, för dem som i detta nu riskerar att dö för att de fötts i delar av världen där förutsättningarna för överlevnad är tuffa.

Just i år drabbas barnen extra hårt. I spåren av coronapandemin riskerar ytterligare 6,7 miljoner barn i världen att bli allvarligt undernärda, utöver de 47 miljoner som redan lider av undervikt.

80 procent av dessa barn lever i Afrika och Asien. Samtidigt har viktiga insatser för barns hälsa minskat drastiskt på grund av nedstängningarna i samband med pandemin. Det betyder, bland annat, att barn inte får vaccin mot farliga sjukdomar, eller går miste om vitamintillskott som motverkar dödsfall på grund av diarré.

När krisen drabbar människor i redan utsatta samhällen är det barnen som drabbas värst. I år räknar FN med att över en miljon barn under fem år kommer att dö mellan maj och december, som en konsekvens av coronapandemins effekter.

Barnen dör och vi måste ta ansvar. Barnen behöver inte bara överleva, de måste få förutsättningar att leva ett liv med framtidsutsikter. De behöver gå i skolan, skyddas mot våld, få tillgång till sjukvård, mat och någonstans att bo.

Varje år vid den här tiden sätter kampanjen Världens barn fokus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. En av de 13 organisationer som står bakom kampanjen är Act Svenska kyrkan (Svenska kyrkans biståndsverksamhet), som med pengar från fjolårets insamling kunde stötta utbildningsinsatser i flyktinglägret i Rakhine i Myanmar.

I lägrets skolor går drygt 5 000 barn, och där har coronapandemin inneburit extra utmaningar för rohingyerna som redan levde under mycket hårda förhållanden. De humanitära behoven är enorma och barnen drabbas särskilt hårt.

Därför springer vi mellan Onsala och Kungsbacka, och hoppas att ni som sluter upp kring oss längs vägen ska skänka en slant för att bidra till att barn i hela världen ska få en chans att överleva sin femårsdag. Vi hoppas också att vi tillsammans ska engagera fler för att jämna ut orättvisorna i världen.

Act Svenska kyrkan arbetar ständigt för barns och inte minst flickors rättigheter, utifrån övertygelsen att varje människa är skapad och älskad av Gud, och har samma värde och rättigheter.

Coronakrisen skapar hård press på världen och nu är det kanske viktigare än någonsin att skydda barnen mot våld i hemmet, öka tillgången till sjuk- och hälsovård och möjligheten att gå i skola. Det är viktiga förutsättningar för att barnen i världen ska få en framtid.

Vi kraftsamlar under loppet till Kungsbacka. Sedan fortsätter arbetet där vi, var och en, vill satsa vårt engagemang. Vi vet att varje liten åtgärd och varje krona kan göra skillnad.

Biskop Susanne Rappmann
Göteborgs stift
Erik Lysén
chef för Act Svenska kyrkan

hallandsposten.se

Barn dör varje dag – våra insatser behövs mer än någonsin السابق

Barn dör varje dag – våra insatser behövs mer än någonsin

توافق حكومي على دعم الضواحي المهمشة بأكثر من 900 مليون سنوياً التالي

توافق حكومي على دعم الضواحي المهمشة بأكثر من 900 مليون سنوياً

شاركنا تعليقك