Besvärliga köer på Öresundsbron

Besvärliga köer på Öresundsbron
Efter öppnandet av gränsen till Danmark för svenskar i samtliga regioner har köerna ringlat sig långa på Öresundsbron.

En av de arbetspendlare som drabbats av köbildningen är dansken Rajad Sohail som bor i Malmö. Han vill att de danska gränskontrollerna mot Sverige plockas bort.

– Jag pendlar ju från Malmö till Köpenhamn varje dag och på en vanlig dag utan gränskontroller tar det mig 25 till 30 minuter att köra hemifrån till mitt jobb. Nu blir det typ en halvtimme eller fyrtio minuter extra på morgonen.

Rajad Sohail säger att hans vardag blivit betydligt besvärligare till följd av de långa köerna på Öresundsbron. Och han tycker att det är konstigt att personer som åker från Sverige till Danmark måste passera igenom en gränskontroll i och med att resenärer inte längre avråds att resa mellan länderna.

– Så vi är många som pendlar som inte förstår varför man inte har stängt ner gränskontrollen nu när läget för Sverige med coronasmittan är detsamma som i resten av EU.

Stefan Muchler är vd på Sydsvenska Handelskammaren, ett lobbyföretag för det skånska näringslivet. Han säger att de långa köerna på Öresundsbron spär på den ekonomiska osäkerhet i regionen som började redan 2015 när Sverige stängde gränserna till Danmark. Detta eftersom allt färre vågar ta jobb på andra sidan landgränsen till följd av den osäkra pendlingssituationen.

– Tillväxtpotentialen i regionen, både på den danska och svenska sidan, den hämmas ju av att det finns en osäkerhet och det blir svårare att rekrytera människor utifrån från andra regioner när man inte vet om man kan röra sig över sundet.

Och all denna osäkerhet hämmar alltid investeringar och beslut om att byta jobb och så vidare. Så det är en hämsko. Att sätta siffror på det är svårt i det här läget. Men det är definitivt en hämsko.

SverigesRadio.se

Nätjättens plan för Sverige: ”Skaka om” ”Kan verkligen skaka om detaljhandeln” السابق

Nätjättens plan för Sverige: ”Skaka om” ”Kan verkligen skaka om detaljhandeln”

اقتصاد السويد خلال كورونا التالي

اقتصاد السويد خلال كورونا

شاركنا تعليقك