Danmark ställer utökat krav på munskydd

Danmark ställer utökat krav på munskydd
Antalet smittade stiger i Danmark, men genom att snabbt bekämpa lokala utbrott vill myndigheterna slippa stänga landet igen.

Bland annat införs nu krav på munskydd i kollektivtrafiken i Århus och även Silkeborg, en kommun mitt på Jylland.

– I Silkeborg har vi sett en bekymrande utveckling de senaste dagarna, och därför utvidgas kravet om munskydd i kollektivtrafiken till att också gälla i Silkeborg och kringliggande kommuner, sa den danska hälsoministern Magnus Heunicke (S) på en pressträff i eftermiddags.

Det har tidigare aviserats att krav på munskydd införs i Århus med start i morgon och under tre veckor till en början. Detsamma gäller nu alltså även i Silkeborg med kranskommuner, och där uppmanas dessutom invånarna att bära munskydd även i köpcentrum och matbutiker.

Sammanlagt sju kommuner med ett ökat antal smittade står nu under myndigheternas skärpta bevakning. Det senaste dygnet har 76 personer ny fall av coronasmitta registrerats i Danmark, och hälften av fallen finns i Århus.

För att slippa stänga samhället igen vill myndigheterna slå ner på lokala utbrott genom testning, smittspårning, isolering och upprepade krav på att hålla avstånd.

Smittotalet är nu 1,4 i Danmark, det vill säga tio smittade smittar 14 nya, vilket innebär ett ökat antal fall. Hälsominister Magnus Heunicke uppmanade danskarna att ta situationen på allvar.

– Den stora frågan är om det finns anledning att vara bekymrad, och då måste jag säga att det är det. Det är inte minst grund till konkret handling lokalt, sa hälsominister Magnus Heunicke på presskonferensen.

SverigesRadio.se

تطورات كورونا السابق

تطورات كورونا

مدن سويدية في الصدارة التالي

مدن سويدية في الصدارة

شاركنا تعليقك