Danmark tar bort skydd för syrier

Danmark tar bort skydd för syrier
* Danmark har som enda EU-land börjat dra tillbaka skyddet för en del syriska flyktingar och drar tillbaka deras uppehållstillstånd. * I dag har det gått exakt tio år sedan kriget i Syrien inleddes och under åren har uppemot 1,5 miljoner syrier sökt asyl i Europa. * Danska myndigheter menar nu att flyktingar från Damaskusområdet kan återvända.

Danmark är det enda landet i EU som dragit undan skyddet för syriska flyktingar. 94 syrier förlorade häromveckan rätten att leva i Danmark och många hundra till kan komma att beröras.

Danmark anser att området kring den syriska huvudstaden Damaskus är tillräckligt säkert för att kunna återvända till, därför behöver man inte ge några uppehållstillstånd.

De 94 syrierna kommer däremot inte att utvisas med tvång, utan förs nu till utvisningsläger där de fortsättningsvis ska vistas. Danskarna hoppas att flyktingarna själva ska ta steget att lämna Danmark när de inte har någon legal status.

– Vi har varit öppna och ärliga från början om att det handlade om tillfälliga skydd, säger Danmarks inrikesminister Mattias Tesfaye (S) till tidningen The Telegraph.

Människorättsförsvarare å sin sida befarar att syrierna nu kommer att hamna i limbo i många år.

Sveriges hållning är att inte återkalla syriers ställning i landet, enligt ett beslut i december, skriver Migrationsverkets presstjänst i ett svar. Det krävs varaktiga och betydande förändringar i Syrien för att rucka på skyddet och Migrationsverket ser inte att det har skett.

Under 2020 åkte en enda syrier frivilligt från Sverige.

I Tyskland med flest syriska flyktingar i EU är det sedan i december möjligt att utvisa syrier men endast kriminella och personer som utgör en säkerhetsrisk. Grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien är de stora mottagarländerna för syrier på flykt.

Källa: Sverigesradio.se

توقيف شخصين خلال مظاهرة معارضة للقيود الرامية للحد من تفشي كورونا في الدنمارك السابق

توقيف شخصين خلال مظاهرة معارضة للقيود الرامية للحد من تفشي كورونا في الدنمارك

Polisen: Grovt kriminella gäng i Åre التالي

Polisen: Grovt kriminella gäng i Åre

شاركنا تعليقك