Dansk mordrättegång kopplas till gängkonflikt i Stockholm

Dansk mordrättegång kopplas till gängkonflikt i Stockholm
Förra sommarens dubbelmord utanför Köpenhamn kopplas till en pågående gängkonflikt i nordvästra Stockholm. I morgon börjar rättegången i Danmark, men polisen oroar sig för nya hämndaktioner efter en rymning i Kungsbacka nyligen.

- Vi ser många unga män som är hämndlystna, säger områdespolisen Jörgen Larsson.
Fem år efter det första mordet i Bromsten har tio unga män dödats, i vad som anses vara gärningar kopplade till konflikten mellan de rivaliserande gängen.

De inblandade var tidigare barndomsvänner, skolkamrater och grannar i Rinkeby och Tensta i Järvaområdet, men är nu del i en av de blodigaste gängkonflikterna i Sverige. 

Bara ett av morden har lett till fällande dom, mot en då 16-årig pojke som mördade en 24-åring på en pizzeria i Rinkeby inför flera matgäster. Det ska ha varit en hämnd för att en person på den egna sidan mördats i Rinkeby några dagar tidigare.

Kring den aktuella konflikten har det skett flera mordförsök och förnedringar, som filmats och spridits för att visa makt.

Försök har gjorts för att medla mellan de båda sidorna, förgäves.

Dömd för mord på pizzeria rymde

Den nu 18-årige mannen som dömdes för pizzeriamordet dömdes till tre års sluten ungdomsvård på grund av sin låga ålder. Med bara några månader kvar på ungdomsanstalt fick han nyligen hjälp att rymma under en bevakad permission vid ett köpcenter i Kungsbacka.

Samtidigt ska också en närstående till honom ha lämnat ett skyddat boende och är även han spårlöst försvunnen, enligt uppgift till SVT Nyheter. Områdespolisen Rissa Seidou är bekymrad.

– Man undrar vad de har på gång. Är det för att de ska delta i rättegången? Är det för att de ska få order från ledarna?

Fem inför rätta i Danmark

Fem personer i grupperingen som den nu efterlyste 18-årige mördaren tillhör, står åtalade för ett dubbelmord och ett mordförsök i danska Herlev i juni förra sommaren. Rättegången börjar på måndag och pågår hela augusti. Samtliga nekar till brott.

En av de inblandade ska ha tagit en bild på ena mordoffret och spred den på sociala medier.

De mördade tillhör enligt polisen den rivaliserande sidan i Järvaområdet. De var där på affärer, men lurades i en fälla. När de skulle sätta sig i en bil möttes de av fem maskerade personer, beväpnade med pistol och automatvapen. Den yngste av de misstänkta var då 17 år.

Gängkoppling kan ge hårdare straff

I Danmark riskerar de dubbelt så hårda straff om det kan bevisas att de har kopplingar till gängkonflikter.

Polisen hoppas att eventuella fällande domar kan avskräcka unga att gå med i gängen. Men den dödliga konflikten mellan de två gängen är långt ifrån slut.

- Vi ser många unga män som är hämndlystna. De är det på olika individer av olika anledningar. Det är väldigt många unga killar som vi tror potentiellt skulle kunna skjuta ihjäl någon annan, säger områdespolisen Jörgen Larsson.

SVT.se

تطورات كورونا السابق

تطورات كورونا

مدن سويدية في الصدارة التالي

مدن سويدية في الصدارة

شاركنا تعليقك