CORONARESTRIKTIONER

Djup frustration bakom protester i Serbien

Djup frustration bakom protester i Serbien
Serbien har de senaste dagarna skakats av protester mot regeringens hantering av coronapandemin. Bakom de våldsamma sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter, ligger en djupare frustration mot den politiska styret i landet, enligt aktivisten Ana Djordavic.

Den här ilskan utlöstes av corona, men det handlar inte bara om det, säger Ana Djordavic, en politisk aktivist från Belgrad till Ekot. Hon syftar på de protester som skakat Serbiens huvudstad två kvällar i rad - där tusentals demonstranter har försökt storma parlamentet, kastat sten och satt soptunnor i brand. Kravallpolis har svarat med tårgas och batonger.

Demonstranterna riktade sin ilska mot den serbiska regeringen, som i veckan fattade beslut om att återinföra strikta restriktioner för att hindra coronapandemin. Förslaget drogs tillbaka igårkväll, men protesterna fortsatte ändå.

Presidenten, som leder det högerpopulistiska partiet SNS, har tidigare anklagats för att plocka politiska poänger på bekostnad av folkhälsan. I slutet av juni genomfördes ett parlamentsval i Serbien som bojkottades av stora delar av oppositionen.

Samtidigt som smittspridningen har skjutit i höjden har president Vucic konsoliderat sin makt och kraftigt försvagat det politiska motståndet. Och livet har blivit dyrare för vanligt folk, säger Ana Djordavic.

Demonstrationerna är ledarlösa, och utgörs av en brokig skara människor - bland dem höger-, och vänsterextremister och fotbollshuliganer, enligt Ana Djordavic, som själv inte deltar.

Men hon ser också oroväckande tecken på polisbrutalitet. En video som spridits på sociala medier visar hur polisen springer fram till tre människor som sitter stilla på en parkbänk och slår ned dem med batonger.

Scenerna har skapat starka känslor i Serbien, där många har färska minnen av autokratiskt styre. Med utegångsförbud, ett kontroversiellt val och nedslagna protester upplever många att historien upprepar sig, säger Ana Djordavic.
 
Sveriges Radio

Muslimsk skola har haft könsseparerad undervisning i 22 år السابق

Muslimsk skola har haft könsseparerad undervisning i 22 år

السويد.. الأكثر ابتكارا التالي

السويد.. الأكثر ابتكارا

شاركنا تعليقك