Experter: De militära anläggningarna är röjda

Experter: De militära anläggningarna är röjda
* Den hemliga informationen om svenska militära anläggningar som ska ha legat på ett internetforum bör ses som röjd, enligt experter. * Ekots genomgång av Säpo-utredningar visar att två män just nu utreds misstänkta för spridningen. * Försvarsmakten och MUST avböjer intervju.

– Ja alltså, informationen är ju röjd i den bemärkelsen att den legat ute på ett internetforum och det har funnits flera som haft tillgång till den.

Så i den aspekten är det ju röjt, och det som är uppe på internet kommer inte kunna tas därifrån. Så enkelt är det. Och vi måste ju räkna med att den är röjd i och med att den funnits så offentligt, säger David Bergman, officer och lärare på Försvarshögskolan.

I utredningshandlingar från Säkerhetspolisen som Ekot gått igenom framkommer att två män nu utreds efter att de ska ha haft centrala roller på ett internetforum där stora mängder information om svenska militära anläggningar ska ha delats.

I dokumenten framkommer att Säpo har utrett misstanken att särskilt inbjudna personer fått exklusiv tillgång till två hemliga chattrum där informationen fanns, och i ett förhör från ett tidigare åtal i ett liknande fall finns information om att det handlar om en lång lista med uppgifter om hemliga svenska skyddsobjekt.

På grund av förundersökningssekretess i det nu aktuella fallet vill inte kammaråklagare Mats Ljungqvist gå in på detaljer, annat än att bekräfta att det pågår en utredning.

– Ja, jag kan bekräfta att det pågår förundersökningar mot de personerna, säger Mats Ljungqvist.

Flera försvars- och säkerhetsexperter som Ekot pratat med säger nu att informationen om försvarsanläggningarna som legat på sajten med största sannolikhet nått främmande makt. En av dem är André Catry, säkerhetsexpert med bakgrund på Säkerhetspolisen.

– Det finns ju ett juridiskt begrepp där man säger att informationen ska anses vara röjd om det finns risk för att någon annan har tagit del av den. Men jag säger att man faktiskt ska se den här informationen röjd på riktigt, eftersom det inte går att avgöra om underrättelsetjänst haft tillgång till den här databasen eller inte, säger André Catry.

Skulle du tro att de har informationen?

– Jag skulle utgå ifrån det.
Även om främmande makts underrättelseverksamhet redan kan ha viss koll på hemliga svenska militära objekt så finns en risk att den här informationen kan komplettera kunskapen och leda till att arbetet med underrättelseinhämtning från Sverige kan riktas om, vilket är skadligt för rikets säkerhet, säger flera av de experter Ekot pratar med.

Vi har sökt ansvariga inom Försvarsmakten och MUST, Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten. Men de avböjer i nuläget intervju.

Ekot har pratat med en av männen som utreds och den andres försvarare. De kan inte säga nåt om hur de ser på misstankarna, då det råder yppandeförbud.
David Bergman på Försvarshögskolan tror att det som hänt kan leda till att Försvarsmakten tvingas göra förändringar på vissa håll.

– Man måste ju alltid anpassa sig som att den här informationen var röjd, eventuellt förändra rutiner, göra om protokoll och så vidare. Man måste anpassa vårt eget uppträdande utifrån att fienden kan ha dragit slutsatser de inte borde ha, säger David Bergman.

SverigesRadio.se

Regeringen vill göra föräldrabalken könsneutral – sjösätter ny utredning السابق

Regeringen vill göra föräldrabalken könsneutral – sjösätter ny utredning

النمسا تضبط أسلحة وذخائر تعود لميليشيا ألمانية يمينية متطرفة التالي

النمسا تضبط أسلحة وذخائر تعود لميليشيا ألمانية يمينية متطرفة

شاركنا تعليقك