Falska poliser dömda till fängelse – lurade äldre i södra Sverige

Falska poliser dömda till fängelse – lurade äldre i södra Sverige

Sju män har dömts för grova bedrägerier mot äldre i framförallt Skåne, Blekinge och Småland. Männen ska ha kommit över värdesaker och pengar för cirka 450 000 kronor. Deras metod var att presentera sig som falska poliser.

– Männen var misstänkta för otroligt många brott. Men det här var vad vi kunde gå vidare med, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson. 

Tre av männen beskrivs som huvudgärningsmän och har dömts till fängelse för grovt bedrägeri, som mest i två år och nio månader. Övriga fyra döms för delaktighet i bedrägeribrott och penningtvättbrott till kortare fängelsestraff och skyddstillsyn.

Målsägarna finns spridda över södra Sverige. I Skåne i bland annat Malmö, Helsingborg och Trelleborg, i Blekinge i Karlshamn och Olofström och i Småland i Växjö och Älmhult. 

Lägenhet i Osby

– Bedrägerierna organiserades från en lägenhet i centrala Osby. Det var deras huvudnäste, säger Robert Loeffel. 

Deras arbetsmetod var att ringa upp äldre personer och utge sig för att vara poliser. Uppringaren har till exempel sagt att personens bankkort blivit kapat eller att någon försökt göra inköp på kortet.

De äldre har i de flesta av fallen uppmanats lägga sitt bankkort, och även smycken, i ett kuvert och lämna över kuvertet till en påstådd civilpolis, som ringt på dörren under pågående telefonsamtal. I några fall har de drabbade även lurats att uppge sina inloggningsuppgifter till bank-id och Swish.

Föll på namnbluff

– Männen har presenterat sig med falska namn på poliser och det var så vi kunde ringa in dem, säger Robert Loeffel. 

Polisen har i spaningsarbetet kartlagt männens mobiltrafik, och de sju greps vid en gryningsräd i oktober på ett antal ställen i Skåne. 

Männen har suttit häktade sedan dess. I februari åtalades de. Samtliga nekar till brott.

Källa: SVT.se

دراسة تحذر: التعليم عن بُعد يضر بصحة الأطفال العقلية! السابق

دراسة تحذر: التعليم عن بُعد يضر بصحة الأطفال العقلية!

كلمات فيها عبرة للصغار والكبار : اصنعوا الإحسان التالي

كلمات فيها عبرة للصغار والكبار : اصنعوا الإحسان

شاركنا تعليقك