Fängelse för IS-kvinna – tog barn till Syrien

Fängelse för IS-kvinna – tog barn till Syrien

Barnets far fick höra att sonen skulle till Turkiet på semester tillsammans med sin mamma.

Men i själva verket tog den 31-åriga kvinnan med tvååringen till terrororganisationen IS kalifat.

Nu döms hon till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Det som kvinnan själv beskrivit som en kort avvikelse från resrutten under semestern var egentligen en planerad flytt till IS kalifat.

Det enligt Lunds tingsrätt, som nu meddelar dom i ett unikt fall, då en liten pojke från Sverige hamnade mitt i terrororganisationens centrum i Syrien tillsammans med sin mor.

Släkt och vänner i Sverige fick veta att de befann sig i Syrien via Facebook.

Pappan till barnet, som hade delad vårdnad om tvååringen, har vittnat om att de sex år som följde kantades av en konstant väntan på att det kunde komma dödsbesked från krigets Syrien.

Den 31-åriga kvinnan har nekat till brottet egenmäktighet med barn och hävdar i stället att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll.

Resan till Syrien har förklarats med att hon som nybliven muslim ville se om bilden av livet i det så kallade kalifatet stämde. Hennes avsikt var inte att stanna, hävdar hon.

Bevisen mot kvinnan har varit flera. På Facebook poserar kvinnan exempelvis med automatvapen och propagerar för terrororganisationens livsstil och värderingar om bland annat slaveri.

Kvinnan har förklarat det med att hennes Facebookprofil var kapad redan innan hon reste iväg.

Under rättegången har kvinnan berättat om hur hon hamnat i en livskris i samband med att hennes mamma hastigt gick bort 2014. Då sökte hon sig till religionen.

Hennes advokat har sagt att hon blev ett lätt offer för IS-propagandan, eftersom hon var politiskt okunnig och inte talade arabiska.

Åklagaren yrkade på tre till fyra års fängelse för kvinnan. Hennes advokat har däremot velat ha en friande dom.

De reste till Syrien

Sedan 2012 har omkring 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS, enligt Säkerhetspolisen.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Under fjolåret återvände fyra kvinnor och åtta barn från Syrien efter att ha sökt resehandlingar och utvisats från Turkiet till Sverige, enligt utrikesdepartementet.

Källa: SVD.se

ممنوعة من الحديث في اجتماعات الحزب الحاكم.. كيف تعيش المرأة في «كوكب اليابان» السابق

ممنوعة من الحديث في اجتماعات الحزب الحاكم.. كيف تعيش المرأة في «كوكب اليابان»

Hamsik klar för IFK Göteborg التالي

Hamsik klar för IFK Göteborg

شاركنا تعليقك