Fembarnsmamma: Corona drabbar oss fattiga

Fembarnsmamma: Corona drabbar oss fattiga
Corona har drabbat fembarnsmamman Mariama Johansson hårt. Hon kan inte slutföra sin utbildning och jobbchanserna har frusit inne. Men tack vare Stockholms stadsmissions julklappar till barnen och presentkort på mat kan familjen ändå fira en jul i all enkelhet.

Mariama Johansson har länge varit en flitig besökare på Unga station i Vårberg, som är en mötesplats för föräldrar, barn och unga som har det kämpigt.

– Det är så bra och kul där, barnen har kompisar och när de är glada mår jag bra. Det är som ett andra hem, säger hon.

Men under pandemin då Folkhälsomyndigheten skärpt de allmänna råden kan verksamheten inte hålla öppet för grupper, vilket inneburit att Mariama Johansson inte kunnat gå dit med sin minsta barn Mohammed, 1,5 år, och Ida, snart 4 år, som hon brukar göra.

Blir isolerad

– Vi har bara bara varit där och hämtat matpaket. Jag hoppas corona snart går över. Det drabbar oss som är fattiga. Man blir isolerad och livet är inte som vanligt, säger Mariama Johansson.

Hon har fem barn, varav ett är utfluget och två bor tillsammans med sin pappa. Mariama och de två yngsta barnen är inneboende hos hennes mamma, som betalar hela hyran för trean där Mariama och barnen bor i ett rum.

– Jag är 41 år och vill självklart hjälpa till. Men det går inte nu. Jag har bara barnbidraget och 500 kronor i bostadsbidrag, säger hon.

Pengarna räcker inte ens till att få mat på bordet, utan det är tack vare matkassar och presentkort på mat från Stockholms Stadsmission och kyrkan som de inte går hungriga.

– Jag brukar göra grytor och frysa in. De räcker länge, säger hon.

Svår situation

Dessutom har hon också fått presentkort på Stockholms stadsmissions andrahandsbutik, där hon bland annat köpt en knallröd vinteroverall och varma stövlar till Mohammed.

– Min jacka och barnvagnen har personer skänkt bort, säger hon.
Pandemin har gjort det svårt för henne att ta sig ur situationen.

Dels för att hon inte kan slutföra sin utbildning till undersköterska då hon har svårt att klara utbildningen på distans. Dels för att hennes tidigare arbetsgivare, som sagt att hon var välkommen tillbaka efter föräldraledigheten, går på knäna ekonomiskt.

Inför jul pressas ekonomin ytterligare, eftersom barnen vill ha julklappar.

– Ida önskar sig barbiedockor och dockor till dockskåpet, och Mohammed bilar och böcker. Vi får se hur det blir. Jag har en syster som vi brukar fira med. Jag ska försöka göra allt bra. Jag är så glad att vi får hjälp.

folkbladet.nu

50 suicidlarm om dagen för polisen السابق

50 suicidlarm om dagen för polisen

Hösten blev värre än Folkhälsomyndighetens värsta scenario التالي

Hösten blev värre än Folkhälsomyndighetens värsta scenario

شاركنا تعليقك