Fler anmälningar om fusk på skånska universitet och högskolor

Fler anmälningar om fusk på skånska universitet och högskolor
Coronapandemin har inneburit distansundervisning. Det tror Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad, är anledningen till att antalet studenter anmälda för misstänkt fusk i år redan är fler än under hela förra året.

– Vi ser en stor ökning, säger Håkan Pihl till SVT Nyheter Skåne.

Hittills i år har 65 studenter vid Högskolan Kristianstad anmälts för misstänkt fusk – jämfört med 27 studenter under 2019.

– Det har nog att göra med hur vi hanterat pandemin och att vi gått över till distansundervisning och distansexaminationer. Det har gjort det mer möjligt att på olika sätt fuska, säger Håkan Pihl.

Ökning även i Lund och Malmö

Även vid universiteten i Lund och Malmö har anmälningarna ökat. Under det här årets sex första månader inkom 109 ärenden om misstänkt disciplinförseelse vid Lunds universitet, varav 108 gällde misstänkt fusk i någon form.

Siffran för hela 2019 var vid Lunds universitet 82.

Vid Malmö universitet inkom sammanlagt 100 ärenden under 2019 – mellan den 1 januari och 7 juli i år var siffran 92.

Generellt problem

Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad, berättar att han diskuterat frågan med representanter från andra lärosäten.

– Detta upplevs som ett problem generellt i Sverige, skulle jag vilja påstå. Vi har ju samordningsmöten med de andra lärosätena och detta har varit en av de frågor som varit uppe, säger Håkan Pihl.

SVT.se

Nätjättens plan för Sverige: ”Skaka om” ”Kan verkligen skaka om detaljhandeln” السابق

Nätjättens plan för Sverige: ”Skaka om” ”Kan verkligen skaka om detaljhandeln”

اقتصاد السويد خلال كورونا التالي

اقتصاد السويد خلال كورونا

شاركنا تعليقك