Fler nya coronafall i Norge än Sverige

Fler nya coronafall i Norge än Sverige
Norge har haft fler smittofall än Sverige per 100 000 invånare under den senaste 14-dagarsperioden, visar ny EU-statistik. Landets ökning beror på lokala utbrott. – Vi har en oroväckande hög nivå i Norge, säger smittskyddsdirektör Frode Forland till Aftonbladet.

Under den senaste veckan har det rapporterats om att Norge och Danmark haft en värre smittoutveckling än Sverige.

Nu visar statistik från EU:s smittskyddsenhet ECDC att Norge gått om Sverige i antal nya fall. Under de senaste 14 dagarna har Sverige haft 24,0 smittade per 100 000 invånare. Siffran för Norge är 24,8.

– Det här är inte förvånande. Situationen i Norge har ju varit på en låg nivå hela tiden, medan Sverige haft en hög nivå och nu kommer ned på samma nivå som i Norge.

Så det är jättebra. Men vi tycker nog att vi har en oroväckande hög nivå i Norge, säger smittskyddsdirektör Frode Forland, Norges motsvarighet till Sveriges Anders Tegnell.

Samhällsspridning i Bergen

Den norska ökningen beror på lokala utbrott i Bergen, Sarpsborg och Fredrikstad. De står för cirka 70 procent av fallen under de senaste två veckorna och drar upp det nationella genomsnittet, enligt norske smittskyddsdirektören.

I Bergen har strängare restriktioner införts.

– Vi är oroliga för att de lokala utbrotten ska spridas regionalt och nationellt. Än så länge har det gått bra men det är lite oroväckande, särskilt det som hänt i Bergen. Där har vi fått en smittspridning som gått ut i samhället, och inte bara bland unga, säger Frode Forland.

Norge har under lång tid satt unika reserestriktioner för Sveriges olika regioner, där man delar in landet i gula och röda regioner.

Kommer ni fortsätta att göra regionbedömningar av Sverige, trots att länderna är på samma nivå?

– Det mister på ett sätt sitt värde, om man har samma läge. Men det är fortfarande stora skillnader både inom Norge och inom Sverige. Så vi har inte tagit något beslut om det, men det har diskuterats, säger Frode Forland.

Sverige kommer fortsätta sin nedgång

Även Camilla Stoltenberg, direktör vid norska Folkhälsoinstitutet, har sagt att läget ser lovande ut för att kunna korsa gränserna som vanligt igen, i en intervju med norska Dagbladet.

– Jag tror att Sverige kommer fortsätta sin nedgång, men det är alltid en fara för ökning så länge bara en liten andel av befolkningen är immuna, säger Camilla Stoltenberg, direktör vid norska Folkhälsoinstitutet, till Dagbladet.

Frode Forland tror att lokala utbrott, så kallade klustersmitta, är den huvudsakliga faran inför hösten. Vilket även statsepidemiolog Anders Tegnell pekat ut som en risk för svensk del.

– Man måste vara rakt på när det sker ett lokalt utbrott, smittspåra och testa. Det är den norska strategin framöver, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på det norska Folkhälsoinstitutet.

Läget är värre i Danmark

Antalet dödsfall är dock högre i Sverige än i Norge, med 0,2 dödsfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. I Norge är motsvarande siffra 0,0.

Och sedan pandemins start har dock Sverige haft 86 505 smittofall jämfört med Norges 11 866. Sverige har haft 5 846 dödsfall jämfört med Norges 265, enligt ECDC:s statistik.

I Danmark är spridningen mer allvarlig än i Norge och Sverige just nu. Grannlandet i söder har 43,3 smittofall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, jämfört med Sverige och Norges tal omkring 24.

– Är vi oroliga? Ja, det är vi. Går utvecklingen åt fel håll? Ja, det gör den. Kan vi få ordning på det här? Ja, det kan vi, sade Danmarks hälsominister Magnus Heunicke nyligen.

Aftonbladet.se

"هل يجوز حصر العصابات الإجرامية في أربعين عائلة؟" السابق

"هل يجوز حصر العصابات الإجرامية في أربعين عائلة؟"

 ما سر الإقبال على البيرغر النباتي؟ التالي

ما سر الإقبال على البيرغر النباتي؟

شاركنا تعليقك