Fler ska betala skatt i Sverige

Fler ska betala skatt i Sverige
Från och med nästa år ska fler utländska arbetstagare som jobbar i Sverige också betala skatt här. Det är innebörden av ett förslag som regeringen lägger på riksdagens bord .

Enligt regeringen är det ofta billigare att hyra in personal från utlandet i stället för att anställa eftersom inhyrd arbetskraft inte betalar skatt i Sverige om de jobbar ett halvår eller mindre.

Det finns utländska företag, till exempel i byggbranschen, som har satt detta i system, enligt regeringen.

I de nya skattereglerna som föreslås träda i kraft 1 januari 2021 ska vem arbetet utförs för, inte vem som betalar ut lönen, vara avgörande för om skatt ska betalas i Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson ser flera fördelar med förslaget regeringen nu går vidare med till riksdagen.

– Det ökar konkurrensneutraliteten och är också välkommet av de svenska fackföreningarna. Det kommer omfatta ungefär 23 000 arbetstagare som i dag jobbar i Sverige men ändå inte betalar skatt här, säger hon.

Vad kommer det betyda för statskassan?

– Det är ungefär 700 miljoner kronor varje år.

Byggföretagen tycker att det är bra med bättre kontroll av utländska företag men branschorganisationens skatteexpert Sofie Wilhelmsson ser också risker med förslaget.

– Vi befarar att det här förslaget faktiskt kan leda till att färre utländska arbetstagare och företag kommer till Sverige. Det får naturligtvis effekter på hur mycket vi kan bygga.

Varför skulle det bli så?

– Det kan ju vara så att man inte ser det som lika lockande när man tvingas till en massa administration som det här faktiskt innebär, sedan blir det kanske så att vissa arbetstagare får mindre i plånboken, att man har en lägre skatt i hemlandet och hellre betalar skatt där, säger Sofie Wilhelmsson på Byggföretagen.

Magdalena Andersson tillbakavisar det argumentet.

– Om anledningen till att utländska företag kommer till Sverige och bygger är att man bedriver osjysst skattekonkurrens är ju inte rimligt gentemot svenska byggföretag och svenska byggarbetare.

Det är viktigt att det är sjyssta och rättvisa villkor i den här branschen, säger finansministern.
 
SverigesRadio.se

Här är S bud om migrationspolitiken – säger ja till riktmärke السابق

Här är S bud om migrationspolitiken – säger ja till riktmärke

السويد.. أفضل دولة للنساء التالي

السويد.. أفضل دولة للنساء

شاركنا تعليقك