Flera nya lagförslag i Frankrike – slöjförbud ska även gälla barn

Flera nya lagförslag i Frankrike – slöjförbud ska även gälla barn

Den franska senaten säger ja till ett lagförslag som förbjuder barn upp till 18 år att bära slöja. Förslaget är en del av ett större omdebatterat lagpaket som syftar till att stärka separationen mellan stat och religion.

Den franska regeringen vill förbjuda framträdande religiösa symboler hos minderåriga och strax före påskledigheten röstade senaten ja till slöjförbud för barn. Syftet med förbudet är att sända ”en stark signal” om att respektera republikens principer, rapporterar den franska tv-kanalen Public Sénat.

Senatorerna har även röstat ja till ytterligare två ändringar. Religiös neutralitet ska omfatta föräldrar som följer med på skolresor och ett burkiniförbud ska gälla i offentliga simbassänger.

En första lag som begränsar bärandet av slöja, trädde i kraft i landet under år 2011 och sedan dess har det varit omdiskuterat ämne. Kritiker menar att det strider mot bland annat mänskliga rättigheter.

– Frankrike, som har ratificerat FN:s mänskiga rättighetsfördrag, är förpliktigat att följa kommitténs rekommendationer och agera i god tro, säger Ilze Brands-Kehris, en av FN:s kommittémedlemmar enligt en artikel i SVT 2018.

177 röstade för att förbjuda religiösa symboler på skolresor

Förslagen lades fram av det franska partiet Republikanerna för att utvidga neutralitetsprincipen i landet. Enligt den franska tidningen Le Monde, röstade 177 av totalt 318 ledamöter för att förbjuda religiösa symboler för föräldrar som följer med på skolaktiviteter. Det kan innebära att en pappa som bär ett kors, eller mamma som bär en slöja, inte får följa med på en skolutflykt.

Inrikesministern håller inte med

Förslaget om att förbjuda burkini i simbassänger och på offentliga platser ska reglera användningen av den heltäckande baddräkten. Republikanen Michel Savin som antog förslaget menar att återställningen av reglerna ”garanterar respekten för principerna om neutralitet och sekularism”. Något som inrikesministern Gérald Darmanin motsatte sig.

– Vi kan i princip inte beröva uttrycket av en religiös åsikt, förklarade han.
Samtidigt undrar senatorn Esther Benbassa om det finns något värde i att diskutera eventuellt burkiniförbud.

– Hur många kvinnor badar i burkini? Vi har inga siffror, säger hon i en artikel i Public Sénat.

Lagförslaget som förbjuder barn att bära slöja kommer efter den 8 april att diskuteras vidare inom andra politiska insatser.

Källa: SVT.se

دراسة تحذر: التعليم عن بُعد يضر بصحة الأطفال العقلية! السابق

دراسة تحذر: التعليم عن بُعد يضر بصحة الأطفال العقلية!

كلمات فيها عبرة للصغار والكبار : اصنعوا الإحسان التالي

كلمات فيها عبرة للصغار والكبار : اصنعوا الإحسان

شاركنا تعليقك