Förre LO-ordföranden Stig Malm, 79, är död

Förre LO-ordföranden Stig Malm, 79, är död
Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm är död. Han dog i sviterna av covid-19. ”Jag kom att lära känna honom som en ideologiskt klar och tydlig företrädare för svensk arbetarrörelse”, skriver Stefan Löfven i en kommentar.

Det var förra fredagen som Stig Malm, 79, fördes till sjukhus med covid-19.
En vecka senare, i fredags, gick han bort på Danderyds sjukhus, berättar hans dotter Helene Zimmerman för Aftonbladet. 

Stig Malm växte upp i Sundbyberg och blev ordförande för LO 1983. Han hade då engagerat sig fackligt länge i både industriföretaget Arencos klubb och Metall.
Han delar bakgrunden i IF Metall med statsminister Stefan Löfven.

”Stig Malm var under tio år en frispråkig LO-ordförande som alltid värnade och tänkte på de enskilda medlemmarnas bästa. För honom var kampen för full sysselsättning prioriterad och när han senare kom att bli socialdemokratisk kommunpolitiker fortsatte han den kampen. Mina tankar är hos hans barn och barnbarn”, skriver statsministern i en kommentar.

Malm hade en framträdande roll under ”rosornas krig” då flera ideologiska konflikter blossade upp inom Socialdemokratiska partiet. Som LO:s ordförande intog han en mer vänsterinriktad hållning under konflikten och stod i strid mot högersidan och den dåvarande finansminister, Kjell-Olof Feldt. 

– Han hade en energi som var folklig och intellektuell på något sätt. Och vass. Han kom ur de djupa leden och har lämnat ett spår i mig, säger debattören Göran Greider.

Lämnade LO 1993

Stig Malm avgick som LO-ordförande i december 1993. Detta då han som styrelseledamot i byggföretaget BPA godkänt ett fallskärmsavtal på 20 miljoner till bolagets vd. 

Han var även känd för att ha myntat flera uttryck så som ”finansvalpar” och ”fittstim”.
Nuvarande LO-ordföranden Susanna Gideonsson såg Stig Malm i talarstolen när hon hade börjat bli fackligt aktiv.

– Han var en talare som man verkligen lyssnade till. Jag minns honom som en oerhört stridbar LO-ordförande, som aldrig tvekade att ta kamp för medlemmarna. Inte ens om det väckte ont blod, han hade ju tidvis ganska mustigt språk och backade ju aldrig.

Malm syntes även frekvent i tv och radio, och har bland annat medverkat i SVT:s På Spåret och Gommorrons Nyhetspanel där ha satt i 17 år.

– Han var länge aktiv inom kommunalpolitiken och troget fackföreningsrörelsen in i det sista. Vi hjälpte honom att betala räkningar och han höll hårt i Metall och industriarbetareförbundet, säger dottern Helene Zimmerman till Aftonbladet.
Stig Malms hustru avled för fem år sedan. Han lämnar efter sig två döttrar.

Källa:Expressen.se

ممنوعة من الحديث في اجتماعات الحزب الحاكم.. كيف تعيش المرأة في «كوكب اليابان» السابق

ممنوعة من الحديث في اجتماعات الحزب الحاكم.. كيف تعيش المرأة في «كوكب اليابان»

Hamsik klar för IFK Göteborg التالي

Hamsik klar för IFK Göteborg

شاركنا تعليقك