Gängens telefoner knäckta – mordförsök stoppade

Gängens telefoner knäckta – mordförsök stoppade
Svensk polis har gripit flera grovt kriminella, stoppat ett tiotal mordförsök och beslagtagit mångmiljonbelopp i kontanter. Arbetet är en följd av att fransk polis knäckt de kriminellas krypterade telefonnätverk. Genombrottet beskrivs som ett enormt bakslag för den organiserade brottsligheten i Europa.

Runt om i Europa har polis de senaste månaderna gjort omfattande tillslag mot den organiserade brottsligheten inom ramen för ett Europol-samarbete.

Framgången kommer efter att fransk polis knäckt kommunikationslösningen Encrochat. Insatsen började 2017 och tre års utredning har visat att Encrochats krypterade och säkra telefoner varit vanliga bland gängkriminella.

Den franska polisen har genom en teknisk lösning kommit runt krypteringen och på så vis kunnat ta del av kommunikation – och läsa brottslingarnas meddelanden i realtid.

Högt uppsatta kriminella gripna

I Sverige har polisen lyckats gripa flera högt uppsatta kriminella personer, bland annat individer som figurerat i operation Rimfrost.

– Underrättelsetjänsten har kunnat ta del av träffsäker information från de här miljöerna och på så sätt troligen kunnat avvärja försök till mord i den kriminella världen, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), i ett pressmeddelande.

– Det är tydligt hur väl planerade skjutningarna är och hur lite ett människoliv är värt inom dessa miljöer, det ser vi i underrättelser vi tagit del av.

Polisen har ”kunnat frihetsberöva personer för pågående allvarlig brottslighet”.
– Fler frihetsberövande kommer att följa. Vi har dessutom säkrat mångmiljonbelopp i kontanter, stora mängder narkotika och även flertalet vapen i beslag, säger Linda H Staaf.

Tiotal mordförsök avvärjda

Underrättelsechefen säger till SVT Nyheter att polisen sannolikt avvärjt ett tiotal mordförsök, men vill inte specificera var i landet.

– Men om du tar fram en karta och ser var skjutningar och sprängningar i Sverige äger rum, så är det i huvudsak på samma platser, säger Linda H Staaf till SVT.

Med andra ord handlar det om polisinsatser i bland annat Göteborg, Stockholm och Malmö.

Europol skriver i ett pressmeddelande att informationen varit användbar i ett stort antal pågående utredningar – och att det är en chockvåg genom Europas organiserade brottslighet.

Genom fransk och europeisk lag har data sänts till Europol som efter analys delat informationen vidare med medlemsländerna.

”Som att vi satt med vid bordet”

Nederländerna sattes i ett tidigt skede in i den franska polisens arbete och har fått tillgång till omkring 20 miljoner meddelanden.

Hittills har landets polis frihetsberövat över 100 personer, beslagtagit 8 000 kilo kokain och 1 200 kilo metamfetamin. Man har också stoppat ett 20-tal knarklabb, beslagtagit bilar, automatvapen och miljontals euro i kontanter.

– Det var som att vi satt med vid bordet mitt under samtal mellan kriminella, säger polischefen Jannine van den Berg, enligt nyhetsbyrån AP.
I början av sommaren insåg Encrochat att myndigheterna hade hackat sig in i plattformen. Företaget skickade den 13 juni ut ett varningsmeddelande till användarna och uppmanade alla att slänga sina telefoner.

Brittisk polis: Största någonsin

Kommunikationsverktyget hade 60 000 användare världen över, varav runt 10 000 i Storbritannien.

– Det är den bredaste och djupaste operationen mot allvarlig organiserad brottslighet någonsin i Storbritannien, säger Nikki Holland vid den brittiska brottsbekämpande myndigheten NCA i ett pressmeddelande.

Brittisk polis beskriver insatsen som ”den största i sitt slag” och uppger att den resulterat i 746 gripanden samt beslag av 54 miljoner pund i kontanter, 77 skjutvapen och två ton narkotika.

– Det har varit som att ha en infiltratör i varje organiserad brottslig grupp i landet, säger Nikki Holland. 

Expressen.se

Humanitära skäl – vad är det och varför behövs det? السابق

Humanitära skäl – vad är det och varför behövs det?

Stora utskottet kritisk till EU-kommissionens återhämtningsfond: "Kan inte godkännas i sin nuvarande form" التالي

Stora utskottet kritisk till EU-kommissionens återhämtningsfond: "Kan inte godkännas i sin nuvarande form"

شاركنا تعليقك