Göteborgare spionerade för Ryssland: ”Fått bra betalt”

Göteborgare spionerade för Ryssland: ”Fått bra betalt”

En tidigare chalmersforskare och konsult på Volvo och Scania åtalas för att mot betalning spionerat för Ryssland.

Göteborgaren greps av Säkerhetspolisen på en restaurang i Stockholm för snart två år sedan, då han satt och åt middag med en ökänd rysk underrättelseofficer specialiserad på industrispionage.

Enligt åtalet ska mannen fört över företagshemlig information från Scania CV AB samt Volvo Car Sverige AB, där han varit konsult, till USB-minnen som överlämnats till ryska underrättelsetjänsten. Vid gripandet hade mannen ett personligt passerkort till Scania i Södertälje.

– Han förnekar alltjämt brott, säger mannens advokat Taavi Tuula. 

Göteborgaren greps mitt under middagsmötet på restaurangen i centrala Stockholm en kväll i februari 2019. Enligt vittnen rusade civilklädd polis in på restaurangen och förde bort två personer vid ett av restaurangborden. 

En av männen kunde senare identifieras som det ryska ambassadrådet Jevgenij Umerenko, en rysk underrättelseofficer specialiserad på teknologispionage som tidigare varit aktiv i bland annat Tyskland. 

Den andre mannen, en medelålders göteborgare som arbetat som konsult på flera svenska storföretag, greps och häktades senare misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet riktad mot Sverige. 

Gripne spionen: ”hysch hysch

På sig bar mannen sitt personliga passerkort till Scania och en större summa kontanter som han ska ha fått från underrättelseofficeren.

I förhör säger den misstänkte spionen att han känt den ryske underrättelseofficeren under flera år och att denne förmedlat pengar till honom och hans familj. Alltid i kontanter som lagts i kuvert och lämnats över på offentliga platser. 

Det var litet ”hysch hysch” kring pengarna, säger mannen, men nekar till att det skulle ha något med spioneri att göra.

Värvats av rysk underrättelseofficer

– Jag påstår att han som konsult på sina tidigare arbetsplatser har anskaffat material i syfte att överlämna det till främmande makt, i detta fall Ryssland, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

– Jag påstår att han i vart fall från juli 2017 har varit rekryterad av Ryssland. Men vad som gör att vi landar i just det datumet eller vilka omständigheter som ligger bakom det datumet kan jag inte gå in på.

Men i den offentliga delen av förundersökningen framgår att Säkerhetspolisens spanare fångade underrättelseofficeren på bild tillsammans med den nu åtalade göteborgaren redan den 27 juli 2017, vid ett möte utanför Stora teatern i Göteborg. I förhör har göteborgaren uppgett att han vid ett möte på samma plats fick ett kuvert överlämnat innehållandes 10 500 kronor. 

Även flera senare möten mellan underrättelseofficeren och göteborgaren bevakades i hemlighet av Säkerhetspolisens spanare, framgår av förundersökningen. 
Motivet bakom den misstänkta spionverksamheten tros ha varit ekonomisk. 

– Att han har fått bra betalt visar vilket värde ryssarna har satt på hans uppgifter, säger Mats Ljungqvist och uppger att mannen precis hade tagit emot 27 800 kronor av den ryske underrättelseofficeren då Säkerhetspolisen slog till på restaurangen.

Enligt åtalet har mannen fört över material från sina arbetsdatorer på fordonsföretagen Volvo Cars och Scania till sin privata dator och därefter till USB-minnen. I syfte att dölja verksamheten från att loggas av it-systemet ska han bland annat fotograferat av material från skärmen på sin arbetsdator, enligt åklagaren.

– Exakt vad det är för uppgifter är sekretessbelagt bland annat med hänvisning till att det är företagshemligheter, säger åklagaren Mats Ljungqvist. 

Säkerhetspolisens samlade bedömning är att det är den typ av företagshemligheter som också inneburit skada för rikets säkerhet.

Levde dubbelliv

Som GT kunnat berätta tidigare har den nu åtalade mannen levt ett dubbelliv. Samtidigt som han misstänks för att ha ingått i en rysk spioneriverksamhet riktad mot svenska företag har han genom sitt bolag sysslat med ”omfattande handel med sälj- och köpoptioner i noterade börsbolag”.

Det rör sig om affärer för mångmiljonbelopp där saldot på bolagets konto för aktieaffärer under bara ett par dagar pendlat mellan minus 2,3 miljoner kronor och plus 726 000 kronor. 

Det framgår av handlingar som återfinns i den konkurs som hans konsultbolag drabbades av efter gripandet. I förhör med Säkerhetspolisen uppger den åtalade göteborgaren också att det var den ekonomiska situationen som ledde till att han kom i kontakt med underrättelseofficeren Jevgenij Umerenko, men utan att känna till dennes roll. 

Han berättar om möten var och varannan månad där han fick pengar av underrättelseofficeren. Ibland 10 000 kronor i ett kuvert, andra gånger 30 000 kronor. Enligt den åtalade mannen skulle det röra sig om pengar som förmedlats från släktingar till hans dåvarande fru. 

”NN håller med om att Jevgenijs beteende är litet underligt men han har respekterat det”, går det att läsa i Säkerhetspolisens förhör där den utpekade spionen också beskriver underrättelseofficeren som en ”kompis” och att han aldrig gett något i utbyte.

Säpo: Värvades för pengar

Under rättegången ska en tjänsteman från Säkerhetspolisen vittna om vad som kommit om konsultens ekonomi ”före och vid tiden som denne värvades”. Enligt Säpo hade mannen dålig ekonomi och behövde tillskott av pengar vilket ska ha kunnat vara motiv för ”att gå främmande makt tillhanda mot ersättning”.

En tidigare arbetskollega på Scania berättar i förhör med Säkerhetspolisen att den åtalade spionen ofta beklagade sig över sin dåliga ekonomi, men också om att han nyligen varit på semester i Moskva tillsammans med familjen .

– Han pratade ofta om att ordna till något i livet så att han inte skulle behöva jobba utan att pengarna bara skulle komma in, berättar den tidigare kollegan.
Som GT tidigare kunnat berätta har mannens konsultuppdrag förmedlats vid den stora svenskbaserade konsultmäklaren eWorks. 

Bolaget presenterar sig som marknadsledande och förmedlar konsulter inom IT, Telekom- och teknikområdet. 
eWorks är också en stor leverantör av konsulter till den offentliga sektorn i Sverige. 

eWorks vd: ”Inte bra

Bolagets vd Zoran Covic har inte velat ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att bolaget tagit lärdom av det inträffade: 

”Vi ser kontinuerligt över alla våra processer för att minimera risken av att liknande situationer uppstår. Vi har över 10 000 konsulter på uppdrag genom oss och tyvärr kan vi aldrig helt få bort risken att det finns personer som vill utnyttja systemet. Däremot kan vi fortsätta minimera risken”.

Hur ser ni på att ni erbjudit kunder en konsult som nu misstänks för spioneri?

”Självklart är det inte bra och vi arbetar kontinuerligt med att minimera riskerna att denna typen av situationer uppstår, till exempel genom att på kunds önskemål göra ytterligare bakgrundskontroller.”

Mannen har bland annat haft uppdrag för en högteknologisk avdelning inom Volvo Cars som arbetar med en av bilindustrins verkliga framtidsfrågor. Enligt åtalet har han också ”systematiskt under en längre period anskaffat material som tillhör Scania”. 

Under hösten meddelade Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, att misstankarna mot mannen kommit att korrigeras, till att gälla fullbordat spioneribrott. Vid tiotiden på måndagen meddelar tingsrätten i Göteborg att åtalet lämnats in.

Åklagaren: ”Fullbordat brott

– Den här personen var i början misstänkt för att på olika sätt underlättat eller stöttat en underrättelseofficer. Men jag har kommit fram till det att, eftersom han delgivits spioneri, att han ligger närmare gärningen än så, att han ingår i en verksamhet, har Mats Ljungqvist tidigare sagt. 

Straffskalan för brottet spioneri är fängelse i högst 6 år.

– Jag menar att gärningen är allvarlig och att gärningen, för det fall mannen döms, har ett betydande straffvärde, säger Mats Ljungqvist enligt ett pressmeddelande under måndagen.

Den åtalade mannen släpptes efter ett par veckor i häkte och har inte velat låta sig intervjuas om anklagelserna. 

– Han förnekar brott. Det är yppandeförbud och jag kan inte säga mer än så, förklarade hans advokat Taavi Tuula tidigare i år.

Efter åtalet väckts meddelar Taavi Tuula att hans klient fortfarande nekar till brott och att han har svårt att kommentera ärendet ytterligare med tanke på den stora mängden sekretess. 

Den ryske underrättelseofficeren Jevgenij Umerenko och hans hustru tvingades lämna Sverige efter händelsen. Under rättegången ska en tjänsteman från Säkerhetspolisen vittna om den ryska underrättelsetjänsten SVR:s så kallade modus operandi. Enligt Säkerhetspolisen följde Umerenko följer det mönster som tillämpas mellan en underrättelseofficer och dennes agent.

Källa: Expressen.se

السجن 10 سنوات لداعية إسلامي عراقي شارك بالتخطيط لهجوم في ألمانيا وجنّد انتحاريين السابق

السجن 10 سنوات لداعية إسلامي عراقي شارك بالتخطيط لهجوم في ألمانيا وجنّد انتحاريين

الاكتئاب في زمن الصحوة: حكاية السيدة نون والكلب التالي

الاكتئاب في زمن الصحوة: حكاية السيدة نون والكلب

شاركنا تعليقك