Grattis

Grattis SvD.se – sajten fyller 25

Grattis SvD.se – sajten fyller 25
Från en undanskymd webbportal som uppdaterades en gång om dagen till en modern nyhetssajt som uppdateras så gott som varje minut. När SvD.se på tisdagen fyller 25 år har sajten blivit huvudkälla för många läsare.

Det var en enkel webbportal med mycket text och få bilder som SvD lanserade på nätet 1995.

Tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) tog den då över 110 år gamla tidningen sina första steg ut på internet.

Då hade internet ännu inte slagit igenom på allvar, sajten uppdaterades bara en gång per dag och läsarna informerades först någon månad efter lanseringen om att den fanns – då i en artikel som förklarade vad internet faktiskt var.

När nyhetssajten på tisdagen fyller 25 år är situationen en annan.

– Den stora skillnaden skulle jag nog säga är att SvD.se har gått från att vara ett slags komplement till den dåvarande papperstidningen till att bli huvudkällan för många läsare, säger SvD:s nuvarande chefredaktör Anna Careborg.

I dag har SvD drygt 80 000 endast digitala prenumeranter, fler än någonsin tidigare. Anna Careborg anser att detta, i kombination med ett allt mer datainformerat arbetssätt, kommer att innebära att sajten går från att framför allt ha varit ett flöde med senaste nytt till alla till att allt mer tillgodose läsares olika behov av uppdatering under nyhetsdygnet.

SvD får nu allt fler endast digitala prenumeranter, något som bidrar till att SvD går från en strikt annonsfinansierad sajt till en sajt som är både annons- och prenumerationsfinansierad. Något som Anna Careborg tror gör att kraven på SvD.se blir högre.

– När du som läsare betalar för något ställer du nya krav och det innebär att vi kommer att se hur användarupplevelsen kommer att förbättras de närmaste åren, säger Anna Careborg och tillägger att det pågår ett ständigt arbete för att ta SvD.se till nästa nivå.

– Vi är mitt uppe i ett projekt där vi kommer att utveckla SvD.se på nya sätt, säger hon.
Under måndagen lanserade SvD en ny sajt med form som sätter journalistiken i fokus. Nyligen släppte SvD även en ny version av mobilappen för Iphone.

svd.se

Fans struggle to see Swedish football as streaming glitches السابق

Fans struggle to see Swedish football as streaming glitches

من مهاجرة إلى متفوقة في السويد التالي

من مهاجرة إلى متفوقة في السويد

شاركنا تعليقك