Insatser mot kriminella barn stoppas av föräldrar

Insatser mot kriminella barn stoppas av föräldrar
36 minderåriga finns med i polisens hemliga kartläggning av de kriminella nätverken som styr Stockholm. Aftonbladets granskning visar hur sociala insatser för de utpekade gängbarnen hindras – av föräldrarna. – Samhället har misslyckats, säger polisen Martin Lazar.

Pojken är elva när han säger att våld löser alla problem.
Socialtjänstens första utredning inleds efter larm om snatterier och ett grovt brott. Den avslutas utan insats eftersom familjen tackar nej till stöd.

Varningsklockorna fortsätter ringa. Polisen oroar sig för pojkens nära umgänge med kriminella. Han skolkar, hotar att slå ihjäl en elev och misstänks för misshandel.
Nya utredningar inleds men avslutas utan insats. Familjen, som beskrivs vara engagerad och stå för en trygg hemmiljö, avböjer stöd.
Som 15-åring är pojken djupt indragen i ett av de mest våldsamma gängen i Stockholm och utnyttjas, enligt polisen, för att begå brott. Han anhålls för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Polisen uppger att pojkens liv är i fara.
Han tvångsomhändertas, enligt LVU.

19 av 22 i tidigare kontakt med socialen
Han är en av de 36 minderåriga som ingår i polisens hemliga kartläggning av 676 personer som kopplas till kriminella nätverk, som Aftonbladet tagit del av.
De yngsta är 13 år. De flesta bedöms vara springpojkar medan ett fåtal redan har fått tyngre roller i den undre världen.
Aftonbladets granskning visar att:
* 22 av dem är dömda för brott. Flera har dömts för allvarliga brott som människorov, grov misshandel, grovt narkotikabrott och grovt rån.
19 av de 22 dömda har tidigare varit i kontakt med socialtjänsten.
Socialtjänstens utredningar avslutas ofta utan insatser.
Genom att ungdomarna eller familjen avböjt vård har frivilliga insatser inte kunnat sättas in.
Flera har ett narkotikamissbruk och skolor har larmat om hög frånvaro.
Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, förklarar hur utstuderat gängen arbetar med att rekrytera barn.
– De identifierar vilka de kan rekrytera och försöker snabbt bygga en relation för att visa: vi ser er, vi bryr oss. De köper barnens lojalitet. Inga stora summor utan en hundring till mat och läsk, säger han.

Enligt honom går det sedan snabbt. Från enkla uppgifter som att hålla utkik till att förvara vapen och narkotika.
– De har inte möjligheten att dra sig tillbaka, då blir det konsekvenser. Det är människohandel. Gängen utnyttjar barnen maximalt, säger han.

De senaste åren har flera fall med minderåriga gängmedlemmar uppmärksammats.
I ett stort narkotikamål med flera från nätverket Vårberg-Skärholmen åtalades nyligen en medlem även för människohandel, misstänkt för att ha rekryterat två minderåriga som kurirer. Åklagaren beskriver mannen som en ledarfigur i nätverket.

Efter dödsskjutningen inne på en pizzeria i Rinkeby 2018, då en 17-åring dömdes för mord, vittnade en polis om att det bland gäng i området finns ett uttryck om att ”brösta en fyra för att bli en 100-gubbe”. Med löfte om en framträdande plats i gäng uppmanas de unga begå brott och ta maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård, enligt vittnesmålet.

Föräldrar nekar insatser
Precis som 17-åringen som dömdes för mord har de minderåriga som ingår i kartläggningen hamnat på polisens och socialtjänstens radar i väldigt unga år. Två mönster är tydliga i socialtjänsten utredningar. Gång på gång har de avslutats utan insats. I de fall skälen motiveras är det för att föräldrarna eller den unge avböjt.
– Vi har en kategori av individer där det inte fungerar med frivilliga åtgärder, där behöver lagstiftningen justeras. I vissa fall måste vi tvinga på hela familjen stöd. I vårt uppdrag har vi daltat med vissa individer. När det väl blir tvingande insatser via LVU är det ofta för sent, säger Martin Lazar.
Enligt honom avböjs stöd ofta på grund av skam eller att föräldrar har svårt att inse vilken situation den unge befinner sig i.
Kritiken om att det är ett för stort glapp mellan frivilliga åtgärder och tvångsomhändertaganden kommer inte bara från polishåll.
”Ett stort problem”
Efter Aftonbladets inledande artiklar i granskningen ”Nätverken” skrev S-ministrarna Mikael Damberg och Morgan Johansson i en debattartikel att Socialstyrelsen fått i uppdrag att utreda olika former av mellantvångsåtgärder.

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm, vill också att möjligheterna till olika insatser utan samtycke ska öka.
– Det här är någonting som många socialarbetare jag träffar tar upp. Man gör sina utredningar och så blir det ingenting för att föräldrar eller den unge själv tackar nej. Det här är ett stort problem och lagstiftningen som den är i dag bygger på frivillighet, säger han.
Pojken som en gång var elva och sa att allt kunde lösas med våld dömdes 2018 till ungdomsvård för det grova narkotikabrottet och vapenbrottet. Vården bedömdes gå att utföra i hemmet. Bara veckor efter domen misstänks han ha mördat en annan man. Han häktades men släpptes i brist på bevis. Han är inte längre formellt misstänkt för dådet.
I somras dömdes han till sluten ungdomsvård för rån. Snart ska han fylla 18.
Fotnot: Aftonbladet har sökt 17-åringen som förekommer i artikeln samt hans familj via den unges juridiska ombud.

Aftonbladet.se

S-politiker vill tvinga föräldrar sätta sina barn i förskola från två års ålder السابق

S-politiker vill tvinga föräldrar sätta sina barn i förskola från två års ålder

جراح غائرة لا تندمل.. كيف نتعامل معها؟ التالي

جراح غائرة لا تندمل.. كيف نتعامل معها؟

شاركنا تعليقك