Islamofobi

Islamofobi
Elin A. & Sarah S.

Låt oss prata om Islamofobi. Vi har alla hört detta ordet minst en gång i våra liv. Det är en ständig sak i nästan alla samhällen runt om i världen. Det kan vara ett kontroversiellt ämne där många känslor och åsikter blandas.

Det kan dock vara uppenbart att vissa människor inte förstår eller vet vad detta egentligen betyder, vad det innebär, effekterna och hur det finns i vårt samhälle.

En fobi är en typ av ångestsyndrom som definieras av en persons ständig och pågående rädsla för ett objekt eller en situation. Islamofobi är, enligt Webster-Merriam lexikon, “en irrationell rädsla för, motvilja mot eller diskriminering av islam eller människor som utövar islam”. Enkelt uttryckt, är islamofobi en stor stor rädsla eller avsky mot muslimer och islam, vilket så småningom kan leda till våldsamt beteende för denna specifika grupp människor.

Dessutom, enligt vissa muslimers åsikter, är islamofobi inte bara en annan rädsla som vissa människor har mot en grupp människor. Suhaiymah Manzoor-Khan, en författare, poet och pedagog, talar om hur “islamofobi är en styrningsstrategi för att legitimera statligt våld genom avhumanisering och övrigt av muslimer”.

När personligt tala till islamofobi offer, öppnar det blicken och ger ett bättre perspektiv på den aktuella frågan. De nämnde “blev skrattad åt offentligt om jag någonsin nämnde att jag var muslim”, “att ha på mig hijab gör det lättare att påpeka att jag är muslim”, “jag blev attackerad mitt på gatorna”, “de slet av min hijab”, “de attackerade mig fysiskt” och “de började bara skrika förbannelser och hånar mot mig”.

Dessa upplevelser är tyvärr alltför vanliga och har effekter som kan leda till trauma och rädsla för många. Detta inkluderar rädsla för att gå ut och möta allmänheten. En annan effekt som beskrivs av en kompis är att “vissa muslimska föräldrar ser var som helst att deras barn kan komma i kontakt med någon som är farlig. Detta gör att föräldrar hindrar sina barn från att gå någonstans utan att vara helt medvetna om sin omgivning och inte komma i kontakt med någon.”

Över hela världen har det funnits många islamofoba incidenter i flera år. Enligt Gallup, fanns förutsättningarna för islamofobi före terrorattackerna den 11 september 2001, men dessa attacker ökade mängden av den.

Exempel på detta är i februari 2020, två muslimer i två olika länder attackerades våldsamt inom 24 timmar från varandra. I februari 2021, spottade en rasistisk man på en muslimsk kvinna och ropade hån mot henne. Lite längre tillbaka, i Sverige 2015, skrev en oidentifierad grupp människor skadliga skymf mot muslimer på sidan av en moské och satte olika bränder. År 2018 gjorde Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister kommentarer om muslimska kvinnor som bär burka. Han jämförde kvinnorna med “brevlådor” och “bankrånare”. Räkenskaperna för islamofobi kan sträcka sig från politiker som kommenterar till personer som gör våldsamma attacker sett över internet.

Bibliography

“Definition of ISLAMOPHOBIA.” Merriam-Webster.com, 2019, www.merriam-webster.com/dictionary/Islamophobia.

Gallup. “Islamophobia: Understanding Anti-Muslim Sentiment in the West.” Gallup.com, 31 Dec. 2000, news.gallup.com/poll/157082/islamophobia-understanding-anti-muslim-sentiment-west.aspx.

Gurchathen Sanghera, et al. “Eight Ways That Islamophobia Operates in Everyday Life.” The Conversation, 11 Oct. 2016, theconversation.com/eight-ways-that-islamophobia-operates-in-everyday-life-64444.

Manzoor-Khan, Suhaiymah. “Why We Need Islamophobia Awareness Month.” New Internationalist, 20 Nov. 2018, newint.org/features/2018/11/20/why-we-need-islamophobia-awareness-month.

* A school assignment.

Islamofobi السابق

Islamofobi

ملكة جمال بورما السابقة تنضم إلى مجموعة مسلحة لمحاربة الجيش والانقلاب العسكري التالي

ملكة جمال بورما السابقة تنضم إلى مجموعة مسلحة لمحاربة الجيش والانقلاب العسكري

شاركنا تعليقك