Jimmie Åkesson vill nedmontera den svenska demokratin

Jimmie Åkesson vill nedmontera den svenska demokratin
Att frånta alla som inte är svenska medborgare rätten att rösta till kommun och region är ett slag på käften. Vad säger Ulf Kristersson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni? Är demokratin förhandlingsbar? skriver Per Sundgren. Debatt Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Visst är SD ett hot mot den svenska demokratin. I en intervju i Svenska Dagbladet (24/4) säger Jimmie Åkesson att ”endast svenska medborgare ska ha rösträtt i allmänna val i Sverige.”. År 2020 fanns i Sverige 905 323 utländska medborgare. En stor majoritet av dessa är över 18 år och har om de varit folkbokförda i Sverige i tre år rätt att rösta i kommunal- och regionval. 

I ett slag vill nu Jimmie Åkesson frånta alla dessa människor bosatta och arbetande i Sverige deras kommunala rösträtt. Det handlar om flera hundratusen människor.

Detta allvarliga angrepp på demokratin tycks dessutom kunna passera utan någon som helst kritik ifrån de partier som vill bilda regering med stöd av SD. 

Nedmontering av demokratin

Den allmänna och lika rösträtten för män och kvinnor kunde efter hårt motstånd från högerkrafter införas 1921. Detta jubileum vill Åkesson fira genom att börja nedmonteringen av demokratin. 

Det var 1975 som en särskild rösträttsutredning lade fram sitt betänkande om införande av denna kommunala rösträtt för utländska medborgare.

De rimliga skälen var att de som bodde, arbetade och betalade skatt i Sverige också borde ha möjlighet att delta i den svenska demokratin på det lokala planet.

Det finns i denna grupp många som bott länge och är mycket väl integrerade i det svenska samhället, men som ändå av olika skäl velat ha kvar sitt ursprungliga medborgarskap.

Misstron är total

Att frånta alla dessa människor rätten att rösta är ett slag på käften, en signal om ett totalt misstroende, och självklart en åtgärd som kommer att motverka det nödvändiga integrationsarbetet.

Men detta förslag är uppenbarligen en del i ett helt program som handlar om att strikt begränsa sjukvård och sociala rättigheter som föräldrapenning och barnbidrag mm till svenska medborgare. 

Vi har alla upprörts över hur Trump och hans politiska vänner i USA på olika sätt lyckats inskränka och försvåra röstandet för socialt svaga grupper.

Det som Åkesson nu föreslår är att gå mycket längre. Hög tid för dem som tänker sig att bilda regering med stöd av Åkesson att ta bladet från munnen! Vad säger Ulf Kristersson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni? Är demokratin förhandlingsbar?

Av Per Sundgren
F d kulturborgarråd (V)
Ordförande för Stiftelsen Jämlikhetsfonden

Källa: Expressen.se

Islamofobi السابق

Islamofobi

ملكة جمال بورما السابقة تنضم إلى مجموعة مسلحة لمحاربة الجيش والانقلاب العسكري التالي

ملكة جمال بورما السابقة تنضم إلى مجموعة مسلحة لمحاربة الجيش والانقلاب العسكري

شاركنا تعليقك