Prestanda för sociala medieplattformar under juli månad

KD föreslår nya åtgärder mot gängkriminaliteten

KD föreslår nya åtgärder mot gängkriminaliteten
Regeringen har kapitulerat inför brottsligheten, enligt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

KD vill nu att det ska bli lättare att anhålla och häkta unga kriminella som är under 18 år, i dag krävs det synnerliga skäl för det.

– Det är otroligt viktigt, inte minst ur ett brottsofferperspektiv att om man blir utsatt för en våldtäkt, så ska man inte löpa risk att möta förövaren på gatan samma dag.

Oavsett om man är 16 eller 17, så måste man häktas och anhållas, det ska inte krävas särskilda eller synnerliga skäl för det.

Gängkriminaliteten har på nytt hamnat högt på den politiska dagordningen, efter flera uppmärksammade skjutningar nu under sommaren. De senaste dagarna har Moderaterna föreslagit att det ska bli olagligt att vara med i ett kriminellt gäng, Liberalerna har begärt en särskild riksdagsdebatt om gängbrottsligheten - och i dag presenterade alltså Kristdemokraterna nya förslag på åtgärder.

Fokus är att få bort unga förövare från gatorna, och förutom att avskaffa kravet på synnerliga skäl för att kunna anhålla eller häkta den här gruppen, så vill KD också ta bort möjligheten att inte väcka åtal mot lagöverträdare under 18 år.
 
– I klartext så handlar detta om att alla brott ska utredas, säger Ebba Busch.
Partiet vill nu också se över den så kallade presumtionen mot fängelse, det vill säga att rätten som utgångspunkt ska leta efter lindrigare påföljder.

Andreas Carlson är rättspolitisk talesperson:

– Enligt vår uppfattning leder detta till flera problematiska domar där personer som fortsätter att begå brott ändå döms till lindrigare straff än fängelse.

Kristdemokraterna är kritiska till regeringens agerande.

Man har lovat att krossa gängen, men den grova kriminaliteten eskalerar, enligt Ebba Busch:

– Den kriminalpolitik som Sverige har är gjord för en annan tid, en tid när polis och hemtjänstpersonal inte behövde ha väktare för att ta sig till jobbet, en tid då föräldrar inte behövde oroa sig för att barn skulle utsättas för tortyrrån.

sverigesradio.se

KD föreslår nya åtgärder mot gängkriminaliteten السابق

KD föreslår nya åtgärder mot gängkriminaliteten

Marine litter and the challenge of sustainable consumption and production التالي

Marine litter and the challenge of sustainable consumption and production

شاركنا تعليقك