Framtiden för techbolagen

”Kod röd” hotar – USA stämmer Google

”Kod röd” hotar – USA stämmer Google
Google ska ha betalat miljarder för att hålla konkurrenterna borta och för att du ska ”googla” när du söker. Nu stämmer det amerikanska justitiedepartementet techjätten – som i sin tur slår ifrån sig.

När använde du senast en annan sökmotor än Google? Den amerikanska sökmotorn är så dominant i många länder att dess namn blivit ett verb. Samtidigt har kritiker varnat för att företagets monopolliknande ställning kan vara ett problem.

Nu ställs frågan på sin spets när bolaget stäms i USA – av det amerikanska justitiedepartementet.

I skarpa ordalag anklagas Google för att, via olagliga metoder, upprätthålla sitt monopol på marknaden för sökmotorer och annonsering kopplat till internetsökningar.

Hur ska Google ha missbrukat sin ställning?

Google anklagas för att betala många miljarder för att förmå mobiltelefontillverkare och webbläsare att ha just Google som förvald sökmotor.

Det, i kombination med att Google kontrollerar egna tjänster som exempelvis webbläsaren Chrome, innebär i praktiken att nya konkurrenter stängs ute, hävdar justitiedepartementet.

I centrum står bland annat Googles relation till Apple. Internt ska Google, enligt Wall Street Journal, ha haft ett namn för möjligheten att förlora gräddfilen i Apples telefoner.

”Inne på Google kallades scenariot för kod röd”, skriver tidningen och tillägger att just detta nu är på bordet.

Varför är det viktigt?

Om justitiedepartementet får som myndigheten vill kan det bli ett potentiellt hårt slag mot Googles intäkter.

Men frågan tangerar även något större. I grund och botten handlar Google-striden även om hur dominanta nätplattformarna ska tillåtas att bli. Det visar tydligt hur de amerikanska techjättarnas gloria hamnat rejält på sniskan.

Wall Street Journal kallar stämningen för den mest aggressiva legala åtgärden mot ett techföretags dominans i USA på två decennier.

CNBC skriver att fallet är det mest betydande konkurrensmålet i USA sedan justitiedepartementet på 90-talet stämde Microsoft.

I vanliga fall brukar departementet rikta in sig på att stoppa företagsförvärv. Men nu handlar det om ett företag som av egen kraft växt till en mycket dominant ställning.
Här finns hela dokumentet från det amerikanska justitiedepartementet.

Vad säger Google?

Företaget slår ifrån sig kritiken. Dels hävdar bolaget att dess användare aktivt väljer – inte tvingas – att använda sökmotorn. Dels hävdar Google att dess avtal är försvarbara.

”Som mängder av andra företag betalar vi för att marknadsföra våra tjänster, precis som ett varumärke för frukostflingor kanske betalar en mataffär för att visa dess produkter”, säger Googles chefsjurist Kent Walker till Wall Street Journal.

SVD.se

إلى أين تذهب كورونا بالعالم و أوروبا خصوصا؟ السابق

إلى أين تذهب كورونا بالعالم و أوروبا خصوصا؟

الأخبار الكاذبة : التضليل الرقمي هل هو طاعون العصر ؟ التالي

الأخبار الكاذبة : التضليل الرقمي هل هو طاعون العصر ؟

شاركنا تعليقك