Finansinspektionen oroas över svenskarnas skulder

”Köp på avbetalning och faktura ökar explosionsartat”

”Köp på avbetalning och faktura ökar explosionsartat”
Det är enklare än någonsin att handla först och betala sedan. Men för den som hamnar på efterkälken kan konsekvenserna bli förödande. Finansinspektionen slår nu larm om att köpen på avbetalning och kredit ökar i mycket snabb takt. – Även små lån kan leda till stora problem, säger generaldirektören Erik Thedéen.

Lockropen utformas på olika sätt, men de har alla samma innebörd.
”Köp först – betala senare”, uppmanar Klarna.
”Handla en månad, betala en annan”, tjoar konkurrenten Qliro.
”Less på stress och växande köer? Förbered ditt köp via mobilen och få besked om kredit direkt”, heter det i ett erbjudande från Resurs Bank.

Det är lätt att falla för frestelsen i att få varan hem direkt och skjuta betalningen på framtiden. För den som har ordning i mejlkorgen och marginaler i ekonomin innebär sådan shopping ofta inga problem. Men på senare tid har det kommit en rad larm om att kreditköp slungar in allt fler i en ond spiral av räntekostnader, fakturaavgifter och pengar som aldrig räcker till.

”Konsumtionslånen ökar under pandemin”, skriver Statistiska Centralbyrån i en pressnotis där myndigheten också konstaterar att den totala lånesumman växt från 181 till 260 miljarder de senaste fem åren.

”Aldrig tidigare har Kronofogden fått in så många krav på obetalda skulder”, meddelar den instans som kan ta en skuldsatt persons bostad om alla andra möjligheter är uttömda.

Är ett rop på hjälp

Enligt Kronofogden har antalet nya ärenden hittills inte ökat i den höga takt som många befarat. Myndigheten oroas dock av tillströmningen av skuldsatta i åldern 18 till 25 år. Det är också fler unga som ansöker om skuldsanering. Ofta uppfyller de dock inte kraven som ställs.

– Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De googlar efter lösningar på sina ekonomiska problem och hittar till vår webbplats, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i en kommentar.

– Det är ett tydligt rop på hjälp.
Även Finansinspektionen är bekymrad över utvecklingen.

”Snabba och lättillgängliga krediter utgör en risk för att konsumenter lånar mer än de klarar att betala tillbaka”, skriver myndigheten i den senaste konsumentskyddsrapporten.
”Många unga riskerar att tidigt i livet ta på sig skulder vilket kan begränsa deras handlingsfrihet längre fram.”

Generaldirektören Erik Thedéen talade klarspråk när kartläggningen presenterades för några veckor sedan:
– Vi ser en explosionsartad ökning av köp på faktura, avbetalning eller kredit. Vi tror att det är e-handeln som till stor del driver detta.

Enligt Finansinspektionen leder omkring tio procentfor av fakturaköpen till en skuld som kunden måste betala ränta på. Fem procent av de fordringarna hamnar sedan hos inkassobolagen.
– Här har vi ett embryo till något som skulle kunna bli ett ganska stort konsumentskyddsproblem.

Kritiseras av Konsumentverket

Den 1 juli 2020 trädde en lag i kraft som innebär att nätbutiker inte får ha kreditalternativ som förval. Konsumentverket har beskyllt Klarna för att bryta mot de bestämmelserna vid utcheckningen på klädjätten H&M:s sajt.

Jan Bertoft, generalsekreterare på intresseorganisationen Sveriges Konsumenter, menar att Klarna är långtifrån ensamma om att lyfta fram möjligheten att betala senare.

– Handlarna och företagen som tillhandahåller betalningslösningar gör allt för att du ska dela upp betalningen. Orsaken är att de tjänar pengar på det, säger han.
– Jag vill se hårdare regleringar på det här området. Kredit är inte vilken vara som helst. Skulder kan leda till ett elände som varar hela livet.

FAKTA
Tips till dig som har svårt att få pengarna att räcka till

Om du märker att du inte kommer att kunna betala en räkning så gäller det att agera direkt. Kontakta det aktuella företaget och be om en avbetalningsplan. Det sämsta du kan göra är att inte göra något alls.

Hyran är den viktigaste fakturan. Se alltid till att betala den först av allt.

Undvik att handla för pengar som du inte har. Säkerställ att du har tillräckligt med pengar om du väljer att skjuta upp en betalning.

Ta hjälp om du får problem. Prata med familj och vänner. Din kommun har budget- och skuldrådgivare som kan ge stöd.
 
Källa: Kronofogden

Källa: Aftonbladet.se

ممنوعة من الحديث في اجتماعات الحزب الحاكم.. كيف تعيش المرأة في «كوكب اليابان» السابق

ممنوعة من الحديث في اجتماعات الحزب الحاكم.. كيف تعيش المرأة في «كوكب اليابان»

Hamsik klar för IFK Göteborg التالي

Hamsik klar för IFK Göteborg

شاركنا تعليقك