Läkare och polis vittnar om bluffar med apatiska barn

Läkare och polis vittnar om bluffar med apatiska barn
Nu träder läkare och polis fram och berättar hur föräldrar bluffade med ”apatiska” flyktingbarn. I den nya boken ”De apatiska barnen” vittnar de om hur snabbt barn blev pigga och friska när de kom bort från föräldrarnas kontroll. – De berättar om saker som inte fick komma fram, som tystades ned på barnens bekostnad, säger författaren Ola Sandstig.

För runt 15 år sedan var frågan om så kallade apatiska flyktingbarn ett stort debattämne i Sverige. Det handlade om barn i asylsökande familjer som hade uppgivenhetssyndrom, som slutade äta, gå och prata. 

Det ena lägret i debatten hävdade att det var bluff, att föräldrarna manipulerade barnen för att familjen lättare skulle få asyl. Den andra sidan ansåg att barnen var sjuka på riktigt, en inställning som godtogs av myndigheterna.

Berättar om utvisningar

I journalisten Ola Sandstigs nya bok ”De apatiska barnen – och samhället som svek”, utgiven på förlaget Mondial, framträder polis och läkare för första gången med namn och berättar om sina erfarenheter av ”apatiska” barn. Särskilt i samband med utvisningar när familjerna redan förlorat sin kamp för uppehållstillstånd och barnen därför inte längre behövde låtsas vara sjuka.

– Många läkare och andra i vården tycker att det är skönt att öppet kunna berätta om sina erfarenheter. Tidigare vågade de inte gå ut med sina åsikter, inte säga det högt. Det var ett enormt tryck att rätta in sig i fållan, säger Ola Sandstig.

– De var rädda för chefer och kolleger. De var jätterädda för att bli uthängda i medier och bli kallade rasister, säger han.

Drev igenom diagnosen

Enligt Ola Sandstig lyckades en grupp barnläkare driva igenom uppfattningen att barnen drabbats av uppgivenhet, en sjukdom med livshotande syndrom och en diagnos som nästan bara förekom i Sverige.

Socialstyrelsen godkände diagnosen även om det också fanns andra läkare som opponerade sig.

Som mest, under åren 2003–2005, hade cirka 400 barn den diagnosen. Sedan förra året har ett 60-tal barn vårdats för uppgivenhetssyndrom i Sverige.

Läkaren Bertil Rosenquist fick 2013 i uppdrag att assistera Kriminalvården vid utvisningar. Han skulle ta det medicinska ansvaret för utvisade och följa med på planet.

Såg inga symtom

Bertil Rosenquist berättar i ”De apatiska barnen” hur han fick långa läkarintyg enligt vilka barnen var svårt sjuka och troligen skulle dö under flygresan.

Men han såg inga sådana symtom, inte heller tecken på muskelförtvining eller liggsår trots att de enligt läkarintygen hade legat medvetslösa i två år.

Däremot verkade många barn ha drogats av sina föräldrar, säger han i boken:
”De flesta flygresorna tog 4–5 timmar, men med hämtning och avlämning spenderade de nästan en halv dag med barnen. Enligt Rosenquist var det ofta tillräckligt för att eventuella mediciner skulle sluta verka och dessutom släppte trycket från föräldrarna.

– Ofta berodde det på hur aggressiva papporna hade varit. Om man lät papporna vara i närheten fortsatte barnen vara apatiska. Men om man satte papporna längst fram på flyget och barnet med oss där bak märkte man redan efter ett par timmar att de öppnade ögonen och tittade upp.”

Vann Guldspaden

Förra året publicerade tidskriften Filter Ola Sandstigs reportage ”Ohörda rop”. Där berättar unga vuxna hur de tvingades spela apatiska som barn. En man säger att han som tolvåring hade försökt begå självmord sedan föräldrarna tvingat honom att sitta i rullstol ett helt år.

Föreningen grävande journalister tilldelade Sandstig 2019 års Guldspade i kategorin ”magasin” med motiveringen: ”För att med en synnerligen modig och oväntad granskning lyckats sticka hål på den rådande tystnadskulturen kring de apatiska flyktingbarnen.”

Ola Sandstig säger att reportaget bröt ett tabu. Efter publiceringen fick han kontakt med personer i vården som berättade öppet om hur barn manipulerats.

Tumult under utvisning

Joacim Örnberg började arbeta som gränspolis 2009 och var insatsledare i åtta fall med familjer med apatiska barn. Han skildrar i boken bland annat ett fall med en familj som skulle utvisas:

”De hade en dotter som enligt Migrationsverket var apatisk. Till en början var allt lugnt, men när pappan skulle tas i förvar i väntan på verkställigheten uppstod tumult och den apatiska dottern vaknade till.

– Under tumultet flög det apatiska barnet plötsligt upp och slog armarna om nacken på mig för att hjälpa sin pappa, säger han.”

– Barn var frustrerade, de tvingades in i situationer de inte valt själva. Läkare och andra blundade. De trodde att de hade barnperspektiv men i själva verket hade de föräldraperspektiv, säger Ola Sandstig.

Expressen.se

"Historic" budget spends billions on work and welfare السابق

"Historic" budget spends billions on work and welfare

دراسة علمية تكشف سرّ العلاقة بين الجري والموت المبكّر! التالي

دراسة علمية تكشف سرّ العلاقة بين الجري والموت المبكّر!

شاركنا تعليقك