Läsartext: Det krävs mer samtal kring kvinnors utsatthet och skräck i samhället

Läsartext: Det krävs mer samtal kring kvinnors utsatthet och skräck i samhället
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

En gång samtalade jag med en kommunpolitiker om ungdomar i Helsingborg, vi kom in på ämnet om säkerhet och politikern säger något i stil med ”killar kan ju inte ens gå ut på kvällarna, de är väldigt utsatta och löper stor risk att bli rånade”.

Jag svarar att visst, unga killar blir rånade men att även kvinnor är utsatta och lever under konstanta hot om att bli överfallna och trakasserade. Det hade kunnat sluta där.

Men sedan säger politikern någonting jag inte kan glömma; ”oj, det var jag inte alls medveten om”.

När började samhället glömma bort den konstanta rädslan varenda kvinna känner varje mörk kväll hon går ensam? Varje gång hon är ensam med en man? Varje gång ovälkomna blickar studerar hennes kopp? Det har blivit så normalt, så tragiskt vanligt att det börjar bli accepterat.

Varenda kvinna jag känner har någon gång varit utsatt för någon form av sexuella trakasserier eller ofredande, eller åtminstone känner någon annan som varit det.

Allt från catcalls vid sidan av vägen till den där mannen som blir obekvämt närgången på festen. Vi är smärtsamt medvetna om det. Så varför kommer det sig att kommunpolitikern blev förvånad av att jag sa detta? Att jag aldrig känner mig säker när jag är ensam med en främmande man, att varje gång jag är ute ensam så ser jag till att dela min plats med en kompis, att jag inte ens kan räkna hur många gånger jag känt den paralyserande rädslan av att ”nu händer det”.

Jag är långt ifrån den enda, och mina upplevelser är bara en siffra i den lamslående statistiken som associeras med att vara kvinna.

Det krävs ingen raketforskare för att förstå att det behövs göras mer. Det behövs faktiska, reella och praktiska lösningar på problemet som plågar oss som ett samhälle.

Och det allra minsta som borde kunna begäras är att politikerna åtminstone är medvetna om det. Medvetna om den skräcken varje kvinna känner varenda dag.

Det krävs fler dialoger om det, det krävs mer utbildning och att vi för en öppen konversation om vad vi som ett samhälle, och vad vi som individer kan göra för att motarbeta denna skräckinjagande kultur.

Det krävs helt enkelt mer. Och ansvaret måste även föras över till politikerna och de som ska skydda oss. För hur kan de skydda oss från något de inte ens är medvetna om existerar?

För ingen kvinna ska behöva uppleva att deras konstanta rädsla, sorg, ilska och frihetsberövning inte uppmärksammas av dem som egentligen bör skydda dem allra mest. För att ingen kvinna ska få höra ”oj, det var jag inte alls medveten om” igen.

Mi Holmqvist Åberg Helsingborg

Källa: sydsvenskan.se

منصة "ميش" من مايكروسوفت تتخطى الحواجز الزمانية والمكانية! السابق

منصة "ميش" من مايكروسوفت تتخطى الحواجز الزمانية والمكانية!

مبادرة مجتمعية التالي

مبادرة مجتمعية

شاركنا تعليقك