EU:S ÅTERHÄMTNINGSSTÖD

Ledarna: Absolut nödvändigt att alla enas

Ledarna: Absolut nödvändigt att alla enas
Det är absolut nödvändigt att EU:s stats- och regeringschefer enas om återhämtningsstödet på toppmötet i slutet av nästa vecka, säger unionens ledare i kväll.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel, kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU-parlamentets talman David Sassoli och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har lämnat en gemensam skriftlig kommentar efter ett möte här i Bryssel i kväll.

På förhandlingsbordet ligger förslag om en budget för de kommande sju åren och återhämtningsfond på sammanlagt 1 850 miljarder euro. varav 500 miljarder ska ges som bidrag till de länder som drabbats hårdast av coronapandemin.

Men att enas om en kompromiss kommer bli svårt.

EU-länderna är oense om storleken på budgeten och stödet, om det ska vara bidrag eller bara lån, hur stödet ska fördelas, vilka villkor som ska gälla, och om rabatter för länder som betalar mer än de får tillbaka i stöd.

Sverige hör till en mindre grupp sparsamma länder som vill hålla nere nivån på budgeten och fonden och inte ge bort bidrag utan bara ge lån.

Angela Merkel har en annan syn – hon står bakom förslaget att ge bidrag för ingen klarar den här krisen ensam, sa hon i en debatt i EU-parlamentet tidigare i dag.

Och hon tillade att det inte bara är en solidarisk handling utan en investering – ett uttalande riktat till de sparsamma länderna som Sverige.

Den som ska försöka sy ihop en uppgörelse på toppmötet nästa vecka är Charles Michel.

Han ska själv lägga fram ett nytt kompromissförslag i slutet av den här veckan. Troligtvis på fredag enligt källor som Ekot varit i kontakt med.

Sveriges Radio

ألمانيا تلوح بالضغط لتحقيق تضامن أوروبي في توزيع اللاجئين السابق

ألمانيا تلوح بالضغط لتحقيق تضامن أوروبي في توزيع اللاجئين

Flera fall av social dumpning i Kalix: ”Det är mycket illa” التالي

Flera fall av social dumpning i Kalix: ”Det är mycket illa”

شاركنا تعليقك