Löfven: ”Vi håller inte på med något spel”

Löfven: ”Vi håller inte på med något spel”
Miljöpartiet överväger, enligt uppgifter, att lämna regeringen om Socialdemokraterna rundar dem i frågan om migrationspolitiken.

Men statsminister Stefan Löfven (S) vill inte gå närmare in på hur han ser på det hotet.

– Vi ska fokusera på innehållet och inte på något spel eller processer, säger han.

I augusti ska migrationskommitén redovisa sina slutsatser. Men sedan Socialdemokraterna under förra veckan redovisat sitt bud i förhandlingarna har det kokat rejält mellan de två regeringspartierna. S bud skiljer sig markant från MP:s politik.

Och enligt uppgifter överväger partiet nu att lämna regeringen om S rundar dem och förhandlar vidare med de borgerliga partierna.

Höll presskonferens

Samtidigt ställer M krav på att S ska garantera att MP i efterhand inte ska kunna påverka eventuella beslut som fattas i kommittén.

På tisdagseftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven (S) en presskonferens tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin (MP) och socialminister Lena Hallengren (S).

De skulle egentligen presentera Mats Melin som ordförande för coronakommissionen.

Men efteråt handlade flera av frågorna i stället om den eventuella regeringskrisen.

Diskussionen hörs i kommittén

Statsminister Löfven ville däremot inte kommentera hur arbetet går i migrationskommittén. Han hänvisade i stället till kommitténs ledamöter.

– MP och S har agerat tillsammans i regeringsställning i snart sex år och samarbetat långt före det.

Vi har olika åsikter om det, det har framgått, men vi klarar det här samarbetet. Nu pågår en diskussion i kommittén.

Jag föreställer mig att det pågår diskussioner i flera olika konstellationer där, säger han.

Är Socialdemokraterna redo att köra över Miljöpartiet i migrationspolitiken?

– Det pågår ett arbete i en kommitté. Vi håller inte på med något spel eller taktik. Det som är nödvändigt för Sverige är att vi får en hållbar, långsiktig migrationspolitik. Den ska vara effektiv och human. Det är det som är fokus nu, säger Stefan Löfven.

MP: ”Vi är två olika partier

MP:s språkrör, vice statsminister Isabella Lövin, har tidigare varit tydlig med att partiet inte står bakom väsentliga delar av den politik S har fört fram i kommittén. Men även hon var ovillig att närmare prata om migrationspolitiken under presskonferensen.

– Miljöpartiets utgångspunkt är naturligtvis att vi ska komma överens om en långsiktig, human och rättsäker migrationspolitik, säger hon.

Hon fortsätter:
– Men det är precis som statsministern säger, vi är två partier som har samarbetat i sex års tid, vi har samarbetat i flera frågor tidigare som vi har lyckats reda ut.

SVT Nyheter

Jonas Sjöstedt sträcker ut en hand till januaripartierna السابق

Jonas Sjöstedt sträcker ut en hand till januaripartierna

النرويجيون يتحدون حكومتهم التالي

النرويجيون يتحدون حكومتهم

شاركنا تعليقك