MP:s ilska mot C efter lagbeskedet: "Chockad"

MP:s ilska mot C efter lagbeskedet: "Chockad"

Centerpartiet kommer att rösta nej till regeringens förslag om lättnader i gymnasielagen.

”Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av gymnasielagen är cynisk”, skriver partiledaren Annie Lööf på Aftonbladet debatt.

Beskedet får representanter för Miljöpartiet att gå i taket.
– Det fanns inte i någons fantasi att Centerpartiet skulle svänga. Vi är i chock, säger Annika Hirvonen (MP), migrationspolitisk talesperson.

I början av oktober skickade Socialdemokraterna och Miljöpartiet migrationsutredningen på remiss – med flera tillägg.

Bland annat vill man göra det lättare för de ensamkommande som omfattas av den så kallade gymnasielagen att få stanna. De ska få sex månader på sig att skaffa jobb, i stället för ett år som tidigare gällde. Jobbet ska vara i minst ett år, tidigare krävdes två år.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, har kallat beskedet för en ”total kollaps” och SD-ledaren Jimmie Åkesson har kallat det för ”krig”.

Även KD och L har varit kritiska. Avgörandet har legat hos Centerpartiet, som avvaktat med besked, men nu skriver på Aftonbladet Debatt att de kommer rösta nej till förslaget.

Kallar hanteringen för ”cynisk

”Den skapar hopp till människor som ändå skulle utvisas, samtidigt som den fortsätter avstegen från en verkligt medmänsklig politik där vi skyddar de mest utsatta.

Centerpartiet ser därför ingen annan möjlighet än att rösta nej till dessa lagförändringar.”, skriver partiledaren Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato på Aftonbladet Debatt på måndagen.

De fortsätter med att kalla Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av gymnasielagen för ”cynisk.”
Från MP kommer skarpa reaktioner på debattartikeln.

– Den ändring vi har lagt fram är precis det som Centerpartiet krävde i våras. Pandemin gör det helt omöjligt att uppfylla kraven i gymnasielagen. Det som nu återstår för de här ungdomarna är utvisning, att leva i skuggsamhället och eller att ta sina liv, säger Annika Hirvonen, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Rasmus Ling (MP), föräldraledig migrations- och rättspolitisk talesperson, kritiserar Centerpartiet på twitter.
”Centerpartiet ljuger. De krävde i våras att det skulle ske förändringar i gymnasielagen”, skriver han.

I april sa Centerpartiet till Sveriges Radio att pandemin gjort det svårare för ensamkommande att hitta jobb och att kraven därför borde lättas i enlighet med det förslag som regeringen har lagt.

Men nu har partiet ändrat sig.

”I våras påtalade vi pandemins påverkan på arbetsmarknaden och för den här gruppen. De lagförslag som regeringen lägger fram skulle dock inte omfatta de som drabbats av pandemins effekter i år”, skriver den migrationspolitiska talespersonen Jonny Cato på Twitter.

Miljöpartiet uppfattar Centerpartiets omsvängning som ett försök att närma sig Moderaterna.

– Centerpartiets prio är inte en medmänsklig flyktingpolitik utan att lappa ihop det med Moderaterna igen. Då är de beredda att offra några av de mest utsatta ungdomarna för att uppnå det, säger Annika Hirvonen.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson välkomnar Centerpartiets besked.
– Svensk migrationspolitik har för länge präglats av lappa och laga, nu slipper vi ytterligare ett hål. Det innebär att vi får bättre rättssäkert, säger Maria Malmer Stenergard.

Ändringen som gäller arbetets längd kommer Moderaterna att försöka stoppa i socialförsäkringsutskottet redan den här veckan. Att Centerpartiet lägger ner sina röster blir avgörande.

Lättnaderna i gymnasielagen var en av förutsättningarna för att MP skulle gå med på att skicka utredningen på remiss, efter de svåra migrationsförhandlingarna i regeringen.

En ny asyllagstiftning ska vara på plats senast nästa sommar, när den tillfälliga lagen som infördes hösten 2015 löper ut.
Expressen söker Centerpartiet.

Expressen.se

Class-action lawsuits to become EU law السابق

Class-action lawsuits to become EU law

Migra­tions­verket: Delar i rege­ringens migra­tions­för­slag behöver förtyd­ligas التالي

Migra­tions­verket: Delar i rege­ringens migra­tions­för­slag behöver förtyd­ligas

شاركنا تعليقك