Man utpressades efter påstått sexköp – betalade 128 000 kronor

Man utpressades efter påstått sexköp – betalade 128 000 kronor
En man och en kvinna döms för att ha genom olaga tvång förmått en annan man att betala kvinnan sammanlagt 128 000 kronor. Mannen, som var gift, hade genom en annons på en dejtingsajt kommit i kontakt med kvinnan och haft med henne sex flera gånger. De dömda hotade med att avslöja detta för mannens omgivning om han inte betalade.

En 28-årig kvinna och en 31-årig man åtalades vid Skellefteå tingsrätt för att tillsammans ha utpressat en annan man.

Enligt åtalet bestod det olaga tvånget i att kvinnan hotat att berätta för målsägandens familj att han köpt sex av henne. 31-åringen ska också ha hotat att döda målsäganden samt våldta hans fru och dotter. Målsäganden ska i samband med dessa hot ha betalat 128 000 kronor.

Av utredningen framgick att målsäganden kommit i kontakt med kvinnan efter att denne annonserat kontakt med äldre generösa män på en dejtingsajt.

Målsäganden och kvinnan träffades därefter vid ett antal tillfällen och hade sex med varandra. Parterna var dock oeniga kring huruvida mannen betalt kvinna för samlagen.

Genom utredningen framgick att målsäganden från och med den 25 februari 2016 till och med den 25 juni 2017 – alltså nästan under ett och ett halvt års tid – varje månad skickade 4 000 kronor till kvinnans bankkonto.

Förmådde mannen att betala 128 000 kronor till kvinnan

Genom den omfattande sms-konversationen mellan parterna framgick att kvinnan den 8 februari 2016 berättat för mannen om hur hon haft mardrömmar och panikångest och att hon gärna skulle lösa detta med mannen. Hon skrev också att hon samtidigt inte hade några problem med att berätta för målsägandens omgivning och för polis, för att han skulle förstå allvaret.

Efter att mannen erbjudit sig att betala 2 000 kronor i månader till 28-åringen frågade hon om det var ett skämt och skrev att hon i skrivande stund ringde och pratade med målsägandens nära och kära, och att hon skulle se till att han inte hade kvar sitt jobb. Detta pågick under ett par dagar.

Sammantaget fann tingsrätten att kvinnan medelst olaga tvång – tillsammans och i samförstånd med sin dåvarande pojkvän, 31-åringen – förmått målsäganden att betala 128 000 kronor till kvinnan. 31-åringen hade ett par dagar efter att kvinnan påbörjat utpressningsförsöken mot mannen hotat att våldta hans fru och dotter om han inte tog blancolån och skickade över ytterligare pengar till 28-åringen.

Den 31-årige mannen dömdes således till sex månaders fängelse medan kvinnan dömdes till skyddstillsyn med särskild föreskrift.

Hovrätten lindrar straffen

Domen överklagades till Hovrätten för Övre Norrland som lindrar straffen för de båda tilltalade.

Det är ostridigt att mannen fört över sammanlagt 128 000 kr till den 28-åriga kvinnan under ett och ett halvt år. Detta har skett då kvinnan tydligt klargjort för mannen att hon annars skulle berätta för hans nära och kära att han köpt sex av henne – vilket är ett ’menligt meddelande’ i lagens mening.

Den 31-årige mannen har gjort det genom att, med anspelning på medlemskap i en kriminell gruppering och vetskap om var målsäganden bor, skriva till honom att han skulle våldta dennes fru och dotter om han inte betalade.

Målsägandens uppgifter om att 31-åringen ska ha hotat att döda eller skada målsäganden om han inte betalade är dock inte tillräckligt för att beviskravet i den delen ska vara uppfyllt.

Hovrätten ansluter sig dock i övrigt till tingsrättens bedömning att de tilltalade agerat tillsammans och i samförstånd.

Påföljden ändras emellertid på så sätt att den 28-åriga kvinnan döms till villkorlig dom förenat med dagsböter. 31-åringen döms till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst.

De båda ska också solidariskt betala 138 000 kronor till målsäganden.

dagensjuridik.se

Man utpressades efter påstått sexköp – betalade 128 000 kronor السابق

Man utpressades efter påstått sexköp – betalade 128 000 kronor

يجمع الطعام ويوزعه التالي

يجمع الطعام ويوزعه

شاركنا تعليقك