Mörkt arv av pandemin på arbetsmarknaden

Mörkt arv av pandemin på arbetsmarknaden

Långtidsarbetslösheten slår nytt rekord med 180 000 personer. Samtidigt riskerar ytterligare 100 000 personer hamna i långtidsarbetslöshet. Det är pandemiårets effekter på arbetsmarknaden, vilket drabbar unga och utrikesfödda, skriver Arbetsförmedlingen i en analys.

På bara två månader – mars och april förra året så varslades 70 000 personer om uppsägning – ett negativt rekord. Lika många människor som rymdes på arenan Ullevi i Göteborg när det slogs publikrekord.

Totalt varslades 123 000 personer under perioden mars 2020 till februari i år. Det visar Arbetsförmedlingens granskning av pandemiåret.

- Arbetsmarknaden tog ju tvärstopp när pandemin slog till, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen till SVT.

Snabbt växande långtidsarbetslöshet

Även om arbetsmarknaden stabiliserats så kan arvet från pandemin – långtidsarbetslösheten – hänga kvar. Nu är 180 000 personer, eller 4 av 10 arbetslösa i en arbetslöshet som varat längre än ett år, vilket är definitionen för långtidsarbetslöshet.

Fler i riskzonen

Dessutom är över 100 000 arbetslösa farligt nära att övergå till gruppen långtidsarbetslösa. I den omvända kön som arbetslöshet utgör: Ju längre tid du är arbetslös desto svårare är det att få nytt jobb. De nytillkomna är ofta mer kvalificerade än de tidigare långtidsarbetslösa.

– Det handlar om ungdomar, utrikesfödda, ofta med gymnasieutbildning och arbetslivserfarenhet, men som kanske varit i branscher som handeln där det skett en snabb strukturomvandling. Dessa personer måste också ställa om, säger Annika Sundén.

Källa: SVT.se

Största chatten är knäckt av polis – används av kriminella السابق

Största chatten är knäckt av polis – används av kriminella

Peter Hultqvist: "Moderaterna sållar sig till SD:s stormtrupper" التالي

Peter Hultqvist: "Moderaterna sållar sig till SD:s stormtrupper"

شاركنا تعليقك