Muslimer får arrangera fredagsbön i anrik park

Muslimer får arrangera fredagsbön i anrik park
INRIKES. Muslimer har fått polistillstånd att arrangera sin fredagsbön i Brunnsparken i Ronneby. Detta på grund av covid-19. Men M och SD rasar mot beslutet och tycker inte att en offentlig park ska användas för religiösa yttringar. Gilla artikeln på Facebook

Det är Islamiska kulturföreningen i Ronneby i Blekinge som fått tillstånd att arrangera fredagsbön i Brunnsparken och Brunnshallarna.

Detta till följd av coronasmittan.

Tillståndet gavs förra veckan och löper ända till slutet av september, rapporterar Sydöstran. Men kommunalrådet Roger Fredriksson (M) är mycket kritisk och vill nu stoppa det.

– Jag tycker att Brunnsparken ska vara en religionsfri park, som vi inte ska upplåta till den här typen av stadigvarande verksamhet, säger han till tidningen.

Han påpekar samtidigt att han stödjer religionsfrihet men att den som vill integreras i landet ska veta att Sverige är ett sekulariserat samhälle där man bör fundera på hur man utövar sin religion.

Enligt Sverigedemokraterna har muslimerna även fått tillstånd att använda sig av mikrofon och högtalare. Partiet reagerar starkt.

"De har nu alltså fått tillstånd att använda sig av en plats som är ett av Ronneby kommuns starkaste varumärke och som dagligen besöks av väldigt många turister från hela världen. Vi Sverigedemokrater kommer inte att sitta tysta, utan kommer att göra allt som står i vår makt för att detta tillstånd blir en engångsföreteelse... Brunnsparken är inte avsedd för vare sig Islamska fredagsböner eller andra högtalarsända religiösa gudstjänster", skriver SD på sin lokala hemsida.

Men Socialdemokraterna förstår sig inte på kritiken. Stoppar man muslimerna får man stoppa andra också, anser oppositionsrådet Magnus Petersson (S).

– Det är ett tillfälligt tillstånd som de fått och jag ser inga problem med det. Börjar man diskutera det här får man diskutera vilka företag och föreningar som ska få vara här och om exempelvis Frälsningsarmén ska få sjunga sånger på torget, säger han till SVT Blekinge.

Brunnshallarna är ett promenadgalleri i parken och uppfördes 1896.

Parkens historia går tillbaka ända till 1700-talet. Så här beskrivs den på kommunens

hemsida:

"Ronneby Brunnspark är Ronnebys stolthet och största sevärdhet. Parken har vunnit utmärkelser som Sveriges vackraste park och Sveriges mest inspirerande park. Här samlas människor för att njuta av vacker natur, byggnader och trevliga evenemang."

friatider.se

Gärningsmän kunde enkelt stjäla 52 000 pistolpatroner – MSB svarar på polisens kritik السابق

Gärningsmän kunde enkelt stjäla 52 000 pistolpatroner – MSB svarar på polisens kritik

كلاب تكشف عن كورونا التالي

كلاب تكشف عن كورونا

شاركنا تعليقك