Nu öppnar Sommarsverige: Här är resejättarnas drag

Nu öppnar Sommarsverige: Här är resejättarnas drag
Så ska SJ och SAS stoppa spridningen av corona

I morgon lyfts reserestriktionerna och trycket på tåg, båtar och flyg är stort.
SJ och SAS inför nu en rad åtgärder för att corona-anpassa trafiken.
– Jag är inte säker på att alla kommer få de biljetter de vill ha, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ i P1 Morgon.

Från i morgon, lördag den 13 juni, är det fritt fram att resa inom Sverige såvida man inte har några sjukdomssymtom. Suget efter biljetter för inrikesresor i sommar är stort bland svenskarna efter regeringens besked.

– Förra veckan hann inte statsministern lämna presskonferensen förrän trycket ökade på våra säljkanaler, säger Tobbe Lundell, presschef SJ, i P1 Morgon.

Utökar trafiken

Även SAS upplever större tryck. De båda bolagen utökar nu sommartrafiken. SJ inför fler avgångar från den 22 juni och SAS öppnar för nya destinationer som Visby, Skellefteå och Kalmar.
Men, vågar man ge sig ut på tåg och flyg under rådande pandemi?
Såväl SJ som SAS vidtar åtgärder för att minska risken för smittspridning, men de skiljer sig åt något.

På SAS gäller obligatoriska munskydd fram till den sista augusti. Serveringen ombord ryker, och resenärerna kommer att informeras noga om digital incheckning.
Men avstånd till andra resenärer ombord garanteras inte.
– På de flyg som inte är fullbokade placerar vi passagerare så luftigt som möjligt, men det finns inga restriktioner gällande att hålla säten fria. Det är bra att känna till att luften i kabinerna är väldigt ren och att det finns väldigt få fall av smittspridning som kan spåras ombord på flygplan, säger Freja Annamatz, presschef på SAS, till P1.

Nej till munskydd på tågen

SJ agerar annorlunda, och garanterar ensamresenärer att de kommer ha ett ledigt säte bredvid sig. På snabbtågen säljs bara varannan plats i nuläget, men resesällskap som vill sitta tillsammans kommer att kunna göra det.

På tågen blir det inga munskydd – eftersom Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar det, enligt pressansvarige Tobbe Lundell, som samtidigt flaggar för att den stora efterfrågan kan göra vissa resenärer besvikna.

– Jag inte säker på att alla kommer få de biljetter de vill ha. Man kanske får välja en annan avgång eller resa andra tider helt enkelt.

Vare sig SJ eller SAS kommer att kontrollera om passagerarna är sjuka eller ej. Men om man visar tydliga symtom på att man är sjuk kan man nekas ombordstigning på flygplanen, meddelar presschef Freja Annamatz.
 
PODD Första färjan avgår i morgon

Läget på Sveriges största ö har varit annorlunda under våren. En del öbor startade grupper i sociala medier och ville registrera alla som kom över med färjan.

Den 13:e juni får vi resa runt i landet igen och när regeringen för en dryg vecka sen berättade om det nya läget så kraschade Destination Gotlands sajt. Hur har våren varit på Gotland och vad kommer hända nu när reserestriktionerna hävs? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Aftonbladet

Gov't seeks 25m in subsidies for shipping industry السابق

Gov’t seeks 25m in subsidies for shipping industry

Alla stockholmare erbjuds gratis coronatestning التالي

Alla stockholmare erbjuds gratis coronatestning

شاركنا تعليقك