Omfattande it-attack mot flera stora svenska företag

Omfattande it-attack mot flera stora svenska företag
Sedan en vecka tillbaka pågår en mycket omfattande it-attack mot flera stora svenska företag, där hackare har angripit it-system med skadlig kod.

Attacken inleddes under fredagskvällen förra veckan, då ett dussintal svenska företag utsattes för ett massivt it-angrepp, där hackarna via dataintrång placerade utpressningsvirus i mottagarens dator, så kallad Ransomware.

Enligt polisen är det förmodade brottsupplägget att hackarna nu kräver bolagen på en summa pengar, vanligtvis i den digitala valutan bitcoin, för att angreppet ska upphöra och it-systemen kan börja fungera normalt igen.

Angreppet kulminerade under helgen, men har fortsatt under veckan och senast i natt såg polisen ytterligare två angrepp. Det handlar om uppemot 200 datorer i minst ett dussin bolag.

– Det är skrämmande. De företag vi ser har blivit utsatta är alltifrån medelstora företag, till de största företagen vi har i Sverige, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Kostanden för företagen som utsätts för den här typen av attacker varierar från någon miljon upp till 25-30 miljoner, enligt Jan Olsson.

– Konsekvensen är enorm för speciellt lite mindre företag som drabbas. I det här ligger inte bara kostanden för att hyra in personal som ska rensa datorer och få dem att fungera. Det blir också en skadeverkan för att verksamheten kan ligga nere i flera dagar eller kanske flera veckor, säger han.

Därtill riskerar även bolagen att känsliga uppgifter stjäls från it-systemet under attacken.

Svensk polis har nyligen byggt upp ett internationellt samarbete med andra polismyndigheten och privata aktörer rörande den här typen av brottslighet, och det samarbetet har gjort att man kunnat begränsa skadan för företagen då man tidigt kunde se att det nu pågående angreppet inleddes.

– Och sen är det upp till oss som får informationen att snabbt kontakta företagen och få dom att skydda sin övriga verksamhet från att bli utslagen, säger Jan Olsson.

Polisen har ingen information om något av de angripna bolagen har betalat någon lösensumma till hackarna.

SverigesRadio.se

COVID-19 news - Sweden السابق

COVID-19 news - Sweden

ألمانيا- لائحة اتهام بحق 11 عضوا لخليّة خططت للاعتداء على مساجد التالي

ألمانيا- لائحة اتهام بحق 11 عضوا لخليّة خططت للاعتداء على مساجد

شاركنا تعليقك