Oppositionen enad – kräver mer resurser till Åklagarmyndigheten

Oppositionen enad – kräver mer resurser till Åklagarmyndigheten
Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har fått hård kritik för att Åklagarmyndigheten inte får några extra pengar i nästa års budget. Nu står det klart att alla oppositionspartier i riksdagen, från höger till väster, vill ge myndigheten ett tillskott 2021.

– Det är obegripligt att regeringen inte skjuter till resurser som behövs. ska de grovt kriminella både dömas och sättas i fängelse, så måste åklagarna, men också hela rättsväsendet ha de resurser som de behöver, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är inne på samma linje.

– Vi tycker att Åklagarmyndigheten måste få mer pengar. Det måste finnas en långsiktighet i hur de kan bedriva sin verksamhet. Det kan inte styras av regeringens infall och lust.

Åklagarmyndigheten hade begärt ytterligare 50 miljoner kronor för nästa år. Men i budgetpropositionen som presenterades i måndags finns det inga extra pengar.

Nu står det alltså klart att alla fyra oppositionspartier i sina kommande skuggbudgetar vill att Åklagarmyndigheten ska få ett tillskott 2021.

Flera partier vill också satsa mer pengar än vad myndigheten själv har bett om. Mest lägger Sverigedemokraterna – 150 miljoner kronor.

– Det beror ju på att vi ser en bekymmersam utveckling, med en utbredd gängkriminalitet, säger Adam Marttinen som är partiets rättspolitiske talesperson.

Även Kristdemokraternas rikspolitiska talesperson, Andreas Carlsson är kritisk till att Åklagarmyndigheten inte får de pengar man har begärt.

– Antingen har regeringen glömt bort att Åklagarmyndigheten finns, eller så har man totalt struntat i deras budgetäskande. jag vet inte vad som är mest allvarligt. Vi kommer föreslå att Åklagarmyndigheten får 100 miljoner kronor i tillskott. 

Under hösten ska budgeten behandlas i riksdagen och det är för tidigt att säga vad som kommer att hända med oppositionens krav om mer pengar.

– Det får vi återkomma till, säger Elisabeth Svantesson.

SverigesRadio.se

SD: Inrätta nationellt forskningsprogram om kvinnors ohälsa السابق

SD: Inrätta nationellt forskningsprogram om kvinnors ohälsa

Det finns tusentals platser kvar till högskoleprovet التالي

Det finns tusentals platser kvar till högskoleprovet

شاركنا تعليقك