På 3 minuter: ”Groteskt” spioneri mot allierade

På 3 minuter: ”Groteskt” spioneri mot allierade
I all hemlighet har svenska politikers sms och telefonsamtal blivit avlyssnade av USA och Danmark. SvD förklarar vad vi vet om spionavslöjandet.

Vad handlar det om?

En spionskandal har briserat. Allt är centrerat runt en hemlighållen dansk rapport. Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA (National Security Agency) har med hjälp av Danmark spionerat på bland annat svenska politiker och högt uppsatta tjänstemän. De nya uppgifterna har avslöjats av flera utländska medier, i Sverige är det SVT som granskat fallet.

Andra länder som utsatts för spioneriet är Tyskland, Norge och andra europeiska toppolitiker.

Informationen om spioneriet finns i den hemlig rapporten från den danska militära underrättelsetjänsten FE, Forsvarets Efteretningstjeneste, som bygger på stickprov på underrättelsematerial åren 2012 och 2014. I operationen som fick namnet Dunhammer granskade FE om NSA använt ett dansk-amerikanskt spionsystem för att spionera på mål i Danmark eller i dess grannländer. Rapporten blev klar 2015 och lämnades till FE:s ledning.

Slutsatsen var ja – NSA har med dansk hjälp spionerat mot flera mål bland sina allierade. Däribland politiker och tjänstemän.

Varför är detta anmärkningsvärt?

Spioneriet tycks ha tagit politikerna på sängen. Hade det inte varit för en visselblåsare som larmade om rapportens existens 2020 så hade kanske spioneriet inte avslöjats idag. Visselblåsaren såg till att Dunhammer-rapporten hamnade på det danska försvarsministeriets bord, från att tidigare ha hållits inom FE.

Men det verkar inte ha räckt, trots larmet in i det danska politiska etablissemanget så fick aldrig Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) veta om det dansk-amerikanska spioneriet. ”Jag tar den här situationen på allvar. Jag har till Danmark ställt krav på att vi vill ha information om det är så att danska system eller plattformar har funnits med i den här typen av aktivitet”, har Hultqvist sagt till SVT.
Uppgifterna om spioneriet har nått politikerna via de flertalet medier som granskat fallet.

Vad vet vi inte?

Avslöjandet om spioneriet, och rapportens existens, bygger enligt SVT och andra inblandade medier på information från nio olika källor som haft tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten. ”Jag fick inblick i att NSA via samarbetet med FE spionerade på svenska näringslivsintressen och namngivna svenska politiker”, säger en källa.

Vilka personer i Sverige som blivit utsatta vet vi inte, inte heller vilken typ av information som NSA och Danmark kommit över. Är det klimatfrågor? Är det försvarshemligheter?
Dunhammer-rapporten sägs visa att NSA använt politikers telefonnummer för att fånga upp kommunikation i dataströmmarna från internetkablar. Det som snappats upp ska beröra allt från sms till telefonsamtal och internettrafik som sökningar, chattar och meddelandetjänster.

I Tyskland har tre toppnamn dykt upp i avlyssningen: förbundskansler Angela Merkel, dåvarande utrikesministern Frank-Walter Steinmeier och oppositionsledaren Peer Steinbrück, tidigare även finansminister.

Vad händer nu?

Flera toppolitiker kräver nu svar på varför det skett och varför man inte fått veta något. Hultqvist har vill ha svar direkt från Danmark. Utrikesminister Ann Linde (S) säger att frågan har ”viktiga utrikespolitiska dimensioner”. Även Norge kräver svar på det inträffade.

I Tyskland har oppositionsledaren Steinbrück kommenterat händelsen:
– Att vänskapliga underrättelsetjänster avlyssnar och spionerar på ledare i andra länder är ganska groteskt. Ur ett politiskt perspektiv anser jag att detta är en skandal, säger han.
En central fråga nu är alltså vad berörda länder får veta av Danmark och USA, eftersom de är allierade.

Källa: SVD.se

أوروبا تسعى لتوحيد شروط السفر داخلها لحملة "جوازات" كورونا السابق

أوروبا تسعى لتوحيد شروط السفر داخلها لحملة "جوازات" كورونا

شاركنا تعليقك