Pendlare lättade över Danmarks beslut

Pendlare lättade över Danmarks beslut

Danska regeringen beslutade igår kväll att lätta på gränskontrollen mot bland annat Sverige, något som togs emot med glädje av många gränspendlare. Victoria Andersson som jobbpendlar mellan Malmö och Köpenhamn blev positivt överraskad i morse

– Jag visste inte att de tagit bort kontrollen så det blev en chock. Jag har jobbat i Danmark sedan i maj och hela tiden behövt gå av tåget för att visa pass i kontrollen. Det har varit irriterande och tagit tid, säger pendlaren Victoria Andersson.

Några få poliser står fortfarande kvar på perrongen på Köpenhamns flygplats, den första anhalten på danska sidan sundet, men idag slapp pendlarna ställa sig i kö och visa upp pass och papper i gränskontrollen.

Den 13 mars införde Danmark gränskontroll och reglerna för vem som fått passera in i landet har sedan dess varierat. Svenskar som inte haft ett legitimt ärende, som till exempel arbete, välkomnades först i somras.

Men igår kom beskedet att man istället för fasta kontroller stället övergår till stickprovskontroller vid gränserna, bland annat för att undvika de långa köer som uppstått i rusningstrafik. På Öresundsbron kommer nu till exempel bara vissa bilar vinkas av för att kontrolleras.

I Danmark har de politiska reaktionerna på regeringens besked varit blandade, socialliberala Radikale Venstre jublar, medan invandrikskritiska Dansk Folkeparti, som vill ha permanenta gränskontroller, är kritiska.

 Pendlaren Troels Tingvold Aaberg är lättad över att kontrollerna försvunnit, men är besviken på att danska regeringen valde att införa dem överhuvudtaget.
– Som dansk boende i Malmö känner man sig bortglömd av sin egen regering, säger han.

SverigesRadio.se

Waiting for a Better Reformed Defense of Liberalism: A Review of Van Drunen's Politics after Christendom السابق

Waiting for a Better Reformed Defense of Liberalism: A Review of Van Drunen’s Politics after Christendom

SIDA SÄGER UPP AVTAL MED SVENSKA KYRKAN التالي

SIDA SÄGER UPP AVTAL MED SVENSKA KYRKAN

شاركنا تعليقك