Polischef: ”Kriminella klaner hotat staten”

Polischef: ”Kriminella klaner hotat staten”
– Kriminella klaner hotar den svenska staten. Det säger polischef Linda H Staaf till Aftonbladet.

Vice rikspolischef Mats Löfving sa i ett resonemang om släktbaserade, kriminella nätverk i ekots lördagsintervju att det finns exempel på att "man tar sig in i det politiska livet och vill ha en roll att spela i den offentliga riktiga styrningen av en kommun eller till och med av Sverige".

I en kolumn i förmiddags frågade jag vad han menar och nu, några timmar senare, har Aftonbladet fått en kort telefonintervju med Linda H Staaf, chef på underrättelseavdelningen på polisens nationella operativa avdelning.

Det är inte optimalt att hon förtydligar vad en annan person ville ha sagt, men hon säger att hon förstår vad Löfving menade.

– I Sverige har vi en i ett internationellt perspektiv stark tilltro till staten, betydligt större än i de flesta andra länder. Det är mot den bakgrunden resonemanget ska ses.

– Det vi nu pratar om är kriminella släktnätverk som bygger upp alternativa maktstrukturer och inrättar en parallell rättsskipning.

Men vad menade Löfving?

– Jag kan inte gå in i detalj på vilken underrättelseinformation vi har. Men det handlar om att kriminella organisationer skaffar sig möjliggörare inom lokalpolitik och näringsliv.

Vad betyder möjliggörare? Är det personer som själva begår brott eller som tittar åt ett annat håll då olagligheter begås?

– Både och. Det kan vara allt från att skriva ett osanna intyg på felaktiga grunder till att begå handlingar efter att ha utsatts för hot.

– Det vi ser är att den här kriminaliteten växer sig allt starkare och är systemhotande. Den hotar den svenska staten.

Löfving pratade om personer som visat intresse för styret av Sverige. Har ni indikationer på att någon klan har lyckats infiltrera riksdagen?

– Den risken finns överallt.

Kan de ha nästlat sig in i regeringen?
– Jag svarar inte på den sortens frågor.

Aftonbladet.se

Waiting for a Better Reformed Defense of Liberalism: A Review of Van Drunen's Politics after Christendom السابق

Waiting for a Better Reformed Defense of Liberalism: A Review of Van Drunen’s Politics after Christendom

SIDA SÄGER UPP AVTAL MED SVENSKA KYRKAN التالي

SIDA SÄGER UPP AVTAL MED SVENSKA KYRKAN

شاركنا تعليقك