Polisen Emma om hoten: ”Klart man blir fundersam”

Polisen Emma om hoten: ”Klart man blir fundersam”
Som Ekot rapporterat under dagen så ökar hot och påverkansförsök mot poliser i samband med insatser mot kriminella nätverk och gäng. Polisen Emma, som utsatts för flera hot, säger att hon påverkas olika beroende på vem eller vilka hotet kommer från.

– Är det en fylla som druckit för mycket, nej då tar man det inte seriöst. Men är det en nätverkskriminell eller en person som förekommer med mycket, speciellt våldsbrott eller övergrepp i rättssak då är det klart att man blir mer fundersam efter en sådan händelse. Vad kan det här betyda, vad kommer det att innebära, berättar polisen Emma, som egentligen heter något annat.

Polismyndigheten har just nu ett 80-tal ärenden där hot mot poliser bedöms så allvarliga att det behövs olika skyddsåtgärder, och man inlett det man kallar ett personskyddsärende.

Enligt polisen ökat hoten i samband med ingripanden mot kriminella nätverk och grov organiserad brottslighet. Flera poliser som Ekot talar med beskriver att man upplever en ökning av det som kallas subtila hot - där kriminella till exempel kan nämna uppgifter om polisens privatliv.

Lena Nitz är ordförande i polisförbundet och ser allvarligt på utvecklingen:
– Det är klart att där och då backar man inte, men när man kommer hem till sin familj så tänker man, är det verkligen värt det. I förlängningen är jag orolig både för att någon ska blir bli skadad men också att man ska välja att gå till ett annat yrke.

Polisen Emma arbetar som i ett område där flera kriminella nätverk bland annat organiserar narkotikahandel. Hon säger att hon ännu inte varit med om några hot som gjort henne rädd, men att vissa situationer ändå kan stanna kvar.

– Det mesta skulle jag säga att man dammar av, och att man hänger av sig hoten och förolämpningar med uniformen. Men sen är det vissa saker som hänger med. Och det behöver inte nödvändigtvis betyda att jag är rädd eller orolig på något sätt, utan det är mer frustrationen, och att man är så trött på att behöva höra sådant här så ofta.

SverigesRadio.se

Polisen Emma om hoten: ”Klart man blir fundersam” السابق

Polisen Emma om hoten: ”Klart man blir fundersam”

السويد وتطورات كورونا التالي

السويد وتطورات كورونا

شاركنا تعليقك