CORONAPANDEMIN

Polisen: Grovt kriminella gäng i Åre

Polisen: Grovt kriminella gäng i Åre
* Pandemin innebär stora förändringar för Årepolisens arbete: norsk gränsbevakning och färre ingripanden, men också grovt kriminella gäng från södra Sverige som dykt upp. * "Det är personer mellan 20 och 30 år med koppling till grova narkotikabrott, våld och vapen", säger polisen Andreas Zehlander till Ekot. * Mycket tyder på att gängen är i Åre på semester - pandemin gör det svårt att resa utomlands.

Samverkan med hotellen i byn och polisregioner i södra Sverige där gängmedlemmarna bor gör att Årepolisen snabbt känner till vad som är på gång enligt Andreas Zehlander.

– Det blir signaler till oss med ganska kort varsel.
 Och varför kommer de just hit tror ni?

– Det finns ju inga alper för dem att åka till just nu, då är det Åre som är den största skidorten i Sverige som gäller.

En annan stor skillnad som gör avtryck i Årepolisens arbete är de skärpta restriktionerna på krogarna. Åre är den svenska skidort som är känd för sitt nattklubbsliv. Det här är första gången på många år som Årepolisen inte begärt förstärkning från andra polisregioner under högsäsongsveckorna.

– Ja det är som att spiken i kistan slogs ner när alkoholförbudet efter klockan 20 kom. Då kändes det som nä, det är ingen mening att be om förstärkning för vi kommer inte att ha något uteliv att prata om.

Detta är något som också märks i polisens statistik över omhändertagna fyllerister. Från november till mitten av februari förra året fick 53 personer nyktra till i Årepolisens arrest. Hittills i år har det bara varit en överförfriskad person som varit inlåst.

– Det är svårare att i offentligheten dricka sig för överförfriskad, utan gör man det så sker det hemma.

När det gäller de grovt kriminella gäng som besöker Åre finns enligt Andreas Zehlander inga indikationer på att de är i byn för att begå brott. Men i julas avhystes 13 gängkriminella från ett hotell och flera beslag av narkotika, som misstänks varit för eget bruk, gjordes av polisen.

– Vi ser det som att de också är här för att ha semester och det är helt okej så länge man sköter sig och följer lagen. Men när man börjar kliva utanför den, det är då vi knackar på.

Källa: sverigesradio.se

Danmark tar bort skydd för syrier السابق

Danmark tar bort skydd för syrier

الأمم المتحدة: حرمان 2.2 مليار شخص حول العالم من مياه صالحة للشرب، والأطفال والنساء الأكثر تأثرا التالي

الأمم المتحدة: حرمان 2.2 مليار شخص حول العالم من مياه صالحة للشرب، والأطفال والنساء الأكثر تأثرا

شاركنا تعليقك