Professorn: Gå före i vaccinationskön kan vara brott mot grundlagen

Professorn: Gå före i vaccinationskön kan vara brott mot grundlagen

Nyheter om att kommunchefer och andra anställda har gått före prioriterade grupper i vaccinkön har upprört många.

Statsvetaren Bo Rothstein menar agerandet kan vara ett brott mot grundlagen och att det kan skada förtroendet för offentlig verksamhet.

SVT har tidigare rapporterat om händelser i olika delar av landet där kommunanställda som inte hört till någon prioriterad grupp har tagit vaccinet mot coronaviruset.

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det handlar om brott mot grundlagen när anställda inom offentlig verksamhet går före i vaccinationskön.

– De har på ett otillbörligt sätt gynnat sig själva, säger Bo Rothstein.

Tre regler

Rothstein menar att agerandet bryter mot tre regler som finns i grundlagen: att iaktta saklighet, opartiskhet samt allas likhet inför lagen. Alla som arbetar inom offentlig verksamhet har skyldighet att följa dessa regler, säger Rothstein.

Förutom att fördröja vaccinationen av personer i prioriterade grupper kan köhoppen även skada medborgarnas tillit till offentlig verksamhet, menar han.

Studier som genomförts i Sverige och andra länder visar hur medborgarnas förtroende till offentlig förvaltning och verksamhet ser ut.

– Det finns en mycket låg tolerans till allt som smakar nepotism, korruption och mannamån. Detta är något som mycket allvarligt skadar förtroendet för den offentliga verksamheten, säger Bo Rothstein.

Förtroende kan minska

Förtroendet för offentlig verksamhet påverkar också förtroendet för samhället i stort, menar han.
– Det sociala kapitalet, den sociala sammanhållningen, går ned.

Källa: SVT.se

ممنوعة من الحديث في اجتماعات الحزب الحاكم.. كيف تعيش المرأة في «كوكب اليابان» السابق

ممنوعة من الحديث في اجتماعات الحزب الحاكم.. كيف تعيش المرأة في «كوكب اليابان»

Hamsik klar för IFK Göteborg التالي

Hamsik klar för IFK Göteborg

شاركنا تعليقك