Regeringen vill stoppa bidrag till extremister

Regeringen vill stoppa bidrag till extremister

Säkerhetspolisen har varnat för att skattepengar går till organisationer med kopplingar till extremistmiljöer och vill inrätta ett nationellt kunskapscentrum.

Nu har regeringen beslutat att låta en statlig utredare titta på den frågan.

– Vi måste täppa till de här luckorna och bygga upp en organisation där man kan stoppa den här typen av offentliga medel, säger justitieminister Morgan Johansson.

Det har under lång tid kommit larmrapporter från bland annat säkerhetspolisen om att det finns organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremistmiljöer som får statliga eller kommunala bidrag.

Säpo anser att det behövs ett särskilt kunskapscentrum som kan hjälpa till att granska de aktörer som söker skattepengar.

Justitieminister Morgan Johansson säger nu att det är viktigt att bygga upp en sådan stödfunktion. Offentliga medel ska inte ska gå till antidemokratiska organisationer eller till organisationer där extremister är aktiva, förklarar han.

Nu får en statlig utredare i uppdrag att se över den här frågan.

– Vi har ju sett ett antal exempel under de senaste åren där faktiskt offentliga medel har kommit på avvägar, till organisationer och individer som inte ska ha det.

Demokratiminister Amanda Lind är glad över att regeringen nu tar det här steget.

– Ytterst handlar det om att skattemedel endast ska gå till föreningsliv och civilsamhälle som uppfyller samhällets grundläggande värderingar, säger hon.

Sedan tidigare står det klart att det dröjer innan skärpta demokrativillkor för bidragsgivningen kan införas.

Det beror på att organisationer och myndigheter då kan behöva hantera känsliga personuppgifter. Formerna för det ska nu utredas.

– Innan mandatperioden är slut, så avser regeringen komma fram med skärpta demokrativillkor, säger Amanda Lind.

SverigesRadio.se

Regeringen vill stoppa bidrag till extremister السابق

Regeringen vill stoppa bidrag till extremister

Karin Pihl: Ta kyrkovandalernas brott på allvar التالي

Karin Pihl: Ta kyrkovandalernas brott på allvar

شاركنا تعليقك