Sabuni: Tid finns att fortsätta förhandla

Sabuni: Tid finns att fortsätta förhandla
EkonomiOm regeringen går vidare med las-utredningens förslag kan statsminister Stefan Löfven inte sitta kvar, anser V-ledaren. Men L-ledaren Nyamko Sabuni anser att parterna har tid att förhandla vidare – om de vill.

Liberalernas partiledare beklagar att parterna inte lyckades nå ända fram.
– Jag upplever av kommentarerna att de var väldigt nära, och de har möjlighet att fortfarande försöka komma överens, säger Nyamko Sabuni till TT.

– Det är inte politiker och partier som bestämmer vad parterna ska ha för tid. Det är parterna själva som satte deadline. Det finns inget som förhindrar att de sätter sig igen ytterligare några dagar.

"Rgeringen vet vad som gäller"

Nyamko Sabuni hänvisar till att remisstiden på arbetsrättsutredningen går ut den 26 oktober. Först därefter börjar utformningen av en proposition.

– Vi kommer göra lag av denna utredning om parterna inte kommer överens, säger Sabuni.

Även Centerledaren Annie Lööf beklagar och säger att regeringen och parterna vet vad som gäller nu.

– Utredningens förslag ska genomföras och det slog regeringen så sent som i förra veckan fast. I den budgetproposition som är lagd på riksdagens bord så står det där att om inte parterna kommer överens så genomförs utredningens förslag, säger Annie Lööf.

Vänsterpartiet har varit starkt kritiskt till las-utredningen och hotat med en misstroendeförklaring mot regeringen om man går vidare med förslaget – och det löftet ligger kvar på bordet.

"Vänsterpartiets hållning och löften ligger fast. Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige", skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Behöver majoritet

Vidare skriver Sjöstedt:
"Vänsterpartiet konstaterar att parterna inte kunnat komma överens om arbetsrätten och anställningstrygghet. Ansvaret för detta ligger på regeringen som med orimliga hot om att dramatiskt försämra anställningstryggheten ställde sig på arbetsgivarnas sida i förhandlingen."

För att fälla regeringen måste dock V få med sig en majoritet i riksdagen och där har KD, M och SD tidigare flaggat för att haka på. Centerpartiet och Liberalerna vill i nuläget inte kommentera de strandade förhandlingarna.

KD vill fälla Löfven

Riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) säger till TT att partiet gärna ser förändringar i arbetsrätten, men att bollen nu ligger hos C och L.

– Vi ser fram emot en eventuell möjlighet att fälla Löfvens regering. Frågan är vad Liberalerna och Centern tänker sig, hur länge de kan stå ut i det här samarbetet utan att det händer något konkret. Vi avvaktar nya drag i detta drama, om Liberalerna och Centern tycker att det är värt att stanna kvar med regeringen Löfven.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att man kan tänka sig att ge parterna mer tid.

"Om parterna var mycket nära att komma överens måste de få mer tid. Jag och Miljöpartiet är beredda att arbeta för det. Den svenska modellen är värd en chans till!", twittrar Bolund.

gp.se

German reunification: What still divides East and West? السابق

German reunification: What still divides East and West?

Kära Finland, hjälp gärna Sverige lite längre التالي

Kära Finland, hjälp gärna Sverige lite längre

شاركنا تعليقك