Sjuksköterskan möter sjuka – helt utan skydd

Sjuksköterskan möter sjuka – helt utan skydd
Akutmottagningen är oftast den första instansen när covid-19-patienter söker vård. Christel Wallin är akutsjuksköterska på Näl och berättar att hon vid flera tillfällen behandlat covid-19-patienter – inte sällan utan skyddsutrustning. Trots det får hon och hennes kolleger inte ta del av Västra Götalandsregionen utlovade extrapeng. – Ett tecken på hur lite man är värd, säger Christel Wallin, 32.

Christel Wallin, 32, arbetar som akutsjuksköterska på Näl. I arbetet ingår att ta emot patienter som söker vård på akuten – såväl ”vanliga” patienter som covid-19-patienter.
– Det är hos oss man söker vård först, det är här det börjar. Vi tar emot patienter hela tiden, både i skyddsutrustning och utan, säger Christel Wallin.
Christel berättar också om att hon vid flera tillfällen tagit emot patienter utan skydd, som sedan visat sig ha burit på covid-19. Förra veckan var Christel i kontakt med en patient som uppvisade coronasymtom.
– Folk är rädda för att säga att de bär på smittan. Dels tror de att de inte kommer att få någon vård bara för att de har symtom, men de är också allmänt rädda och oroliga, säger Christel som också berättat för Ttela.

Ett slag i ansiktet

Christel menar att hon och hennes kolleger blir extra utsatta i den situationen.
– Det är som ett slag i ansiktet att vi ska stå och ta emot patienter som bär på smittan utan skyddsutrustning. Samtidigt talas det alltid om pengar. Vi är alltid underbemannade och vi ska vårda patienter till ett så billigt pris som möjligt, säger Christel Wallin.

För tre veckor sedan beslutade Västra Götalandsregionen om extra pengar till vårdpersonalen inom regionen. De medarbetare som arbetar i skyddsutrustning med covid-19-patienter ska få 500 kronor i extra ersättning per arbetat pass.
Men Christel och hennes kolleger omfattas inte av det nya beslutet.
– Det är ett tecken på hur lite man är värd. Vi är borta från våra familjer och arbetar dygnet runt i princip, vi kanske inte får någon semester alls i år och vi har inte tid för återhämtning. Att inte få ersättning för det känns inte alls bra, säger Christel.

Flera sjuksköterskor överväger att lämna yrket

Christel berättar om hur flera av hennes kolleger överväger att lämna yrket då de upplever att de inte uppskattas tillräckligt mycket av arbetsgivare.
– De säger att de bryr sig om oss, men deras handlingar visar på annat. Jag känner mig inte alls uppskattad och då vill inte jag jobba kvar här. Men det är en otrolig sammanhållning och det är det som håller en kvar, säger hon och fortsätter:
– Vi älskar vårat jobb och det är därför vi gör detta. Om inte vi gör det, vem ska annars göra det? Någon måste ta smällen. Det finns inget bättre än att göra skillnad på riktigt i någons liv, det är det som är drivet.

Hur mår du själv?
– Jag har själv varit sjukt med covid-symtom och varit hemma i några veckor. Men det är tungt. Det är jättetungt. Man är inte jätteglad över sin arbetssituation.

Regionens svar

Helen Eliasson (S) är vice ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland och det var Socialdemokraterna som tog initiativet till extra ersättningen. GT har försökt nå Helen Eliasson utan lycka, men till Ttela säger hon att den extra ersättningen grundar sig i den kritik som de hört från vårdpersonalen.

Som det är i dag får inte akut- och ambulanspersonalen ta del av den extra ersättningen, men hon berättar att det diskuterades.

– Det fanns diskussioner och det är alltid svårt var man ska dra gränsen. Jag har full förståelse för att personal som inte är inkluderade är besvikna och jag önskar att fler grupper hade omfattats. En förutsättning för beslutet var dock att alla partier skulle vara överens och då var det hit vi kom. Sedan tycker vi att höjda grundlöner och en bättre arbetsmiljö i vården skulle ha genomförts för länge sedan, säger Helen Eliasson till Ttela.

Expressen.se

Vakna – ni måste se både rasismen och polishatet السابق

Vakna – ni måste se både rasismen och polishatet

Health Agency: Avoid all public transport which does not have seat bookings التالي

Health Agency: Avoid all public transport which does not have seat bookings

شاركنا تعليقك