Gängledarens hustru sköts i huvudet

Sköt 26 skott in i bil – nu kommer dom gällande dödskjutningen på Circle K

Sköt 26 skott in i bil – nu kommer dom gällande dödskjutningen på Circle K

Den 28-årige gängledaren skulle mördas – i stället sköts hans hustru i huvudet och hans vän till döds.
Nu döms Jonas El Gourari, 24, till 17 år och 10 månaders fängelse för skjutningen på Circle K-macken i Kungens kurva trots att han själv inte höll i vapnet.
– Det här målet kanske kan visa att det inte bara är skytten som kan dömas för ett mord utan även andra som hjälpt till att främja gärningen, säger rådman Kian Amraée.

Det är en inledning som skrivits många gånger förut: gripandet av de personer som nu står åtalade är till viss del ett resultat av att fransk polis lyckades hacka den krypterade meddelandetjänsten Encrochat. Något som gav bland annat svensk polis möjligheten att i realtid följa kriminellas konversationer och brottsplanering.

Men i målet gällande skjutningen vid Kungens kurva den 18 januari 2020 finns det även bevisning i form av övervakningsfilmer och vittnesuppgifter.
Och den bevisningen ligger till grund för tingsrättens dom som kom i dag där Jonas El Gourari, 24, döms till 17 år och 10 månaders fängelse för mord och två mordförsök.
– Den tunga bevisningen mot 24-åringen har varit övervakningsfilmer från bensinstationen och bilder från övervakningsfilmer tagna i Vårby centrum drygt en timme före skjutningen, säger Kian Amraée, en av två juristdomare som dömt i målet.
El Gourari döms för mord trots att han själv inte höll i något av de två vapen som användes. De verkliga skyttarna är ännu oidentifierade.
– Vi har funnit att just han i egenskap av förare har kört bilen och att det har varit av avgörande betydelse för skjutningen. Han har även vetat vad som skulle ske, säger Kian Amraée.
Domen skulle, om den håller även i hovrätten, kunna bli vägledande.

– Det här målet kanske kan visa att det inte bara är skytten som kan dömas för ett mord utan även andra som hjälpt till att främja gärningen.
Den brutala skjutningen inträffade på eftermiddagen den 18 januari 2020 på en av Sveriges mest besökta platser – Kungens kurva i Stockholm.
En kvinna stod vid bensinmacken Circle K och väntade på att bli upplockad av sin make och hans vän när plötsligt 26 skott avlossas i snabb följd från en bil mot en annan mellan bensinpumparna.
Vittnen har beskrivit hur de får kasta sig i säkerhet när 26 skott avlossas.
– Det är flera skjutna. Alltså ni måste komma. Det är kaos, säger ett av vittnena i larmsamtal.
Tingrätten skriver att den nu dömde 24-åringen varit medveten om att det från bilen skulle skjutas i syfte att döda. De kallar det för en ”massiv eldgivning med två pistoler” och att den ”präglats av en total likgiltighet inför vad effekten skulle bli i fråga om dödsfall och skador”.
Två personer till ska enligt polisen ha funnits i bilen vid tillfället. De frias för mordförsök då inte bevisning räckt för fällande dom.
– Allt som påståtts att de två andra männen gjort är inte bevisat. Det som har bevisats räcker inte för att kunna döma männen för medhjälp till mordförsök, säger Kian Amraée.
När polis och ambulans kom till platsen efter skjutningen möttes de av ett blodbad. I en bil satt en ihjälskjuten 25-åring, träffad av skott i sju kroppsdelar. Och en kvinna, den misstänkta måltavlans fru, kämpade för sitt liv – skjuten i huvudet, rumpan och höften.

Den misstänkta måltavlan, en 28-åring i ett rivaliserande nätverk, klarade sig dock oskadd. Han flydde in på bensinmacken och låste in sig på en toalett.

När han sprang ut igen såg han sin hustru på marken.
"Han tog bort handen och det bubblade svart blod, han såg ett hål, och han trodde hon blivit skjuten i huvudet. Han sa till henne att det bara var glassplitter för att hennes puls inte skulle gå upp", beskriver han i förundersökningen.
Polisens teori är att den utpekade ledaren för Vårbynätverket, en 32-åring, ska ha varit beställare av mordet. I en annan rättegång står han just nu till svars för långt gångna planer på att försöka mörda 28-åringen som i sin tur är ledaren för ett annat nätverk med bas i samma område. De båda ska ha haft en långvarig, infekterad konflikt som resulterat i flera skjutningar.

Den man som dömts för mord och mordförsök är 24-årige Jonas El Gourari som tidigare enbart dömts för att ha kört olovligt. Han ska ha fungerat som chaufför till den 32-årige ledaren. Den 32-årige ledaren flyttade efter det misslyckade mordförsöket på 28-åringen till Spanien där han enligt åklagaren fortsatte att styra nätverket med järnhand, främst via Encrochat. Han skilde sig även från sin fru, något som åklagaren tror han gjorde för att inte utsätta henne för fara efter att 28-åringens hustru skjutits av misstag.

El Gourari ska enligt åklagaren ha kört den bil som flertalet av skotten avlossats ifrån. Men vem eller vilka som sköt har inte varit möjligt att fastställa, klart är dock att två halvautomatiska vapen användes. Två andra män åtalades för medhjälp till mordförsöket på 28-åringen men de släpptes ur häkte innan domen avkunnades.
Rätten ansåg dock Jonas El Gourari vara motbevisad.
24-åringen nekar till brott och har under både förhör och rättegång mest svarat: ”Inga kommentarer” på åklagaren och polisens frågor.
Efter det misslyckade försöket i Kungens kurva gav inte Vårbynätverket upp sina försök att mörda 28-åringen enligt åklagaren. Två planer till gjordes upp, bland annat skulle en okänd man få en miljon kronor om han sköt 28-åringen. Men planerna stoppades av polis.
Just nu pågår en stor rättegång mot 31 personer, bland andra Vårbynätverkets utpekade ledare och flera andra i toppskiktet, i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
De 16 åtalspunkterna rör bland annat stora mängder vapen och narkotika, ett människorov av en känd artist och så mordplaner på just den 28-årige man som var den egentliga måltavlan i Kungens kurva. Vårbynätverket beskrivs som ovanligt välorganiserat, ett nätverk med stor tillgång till vapen och med en tydlig hierarki som främst försörjt sig på narkotikahandel.
Den skjutna kvinnan vill inte kommentera alls, hälsar hon genom sitt målsägandebiträde.

Källa : Aftonbladet.se

الممثل السامي لتحالف الحضارات يدين بشدة أعمال الكراهية ضد المسلمين في غرب فرنسا السابق

الممثل السامي لتحالف الحضارات يدين بشدة أعمال الكراهية ضد المسلمين في غرب فرنسا

Sverige erbjuder Indien 120 respiratorer التالي

Sverige erbjuder Indien 120 respiratorer

شاركنا تعليقك