Smittskyddsläkaren: Resor till Danmark är på eget ansvar

Smittskyddsläkaren: Resor till Danmark är på eget ansvar

När smittan nu stiger i Danmark, och särskilt Köpenhamn, vill regionrådet Carl Johan Sonesson (M) avråda skåningarna från nöjesresor över Öresund. Men det är inget formellt råd som Smittskydd Skåne ställer sig bakom.

– Det är helt sant att man ser en ökad smitta i Danmark, men vi har en pandemi på denna sidan bron också. Det viktigaste är det egna ansvaret och de egna besluten om man vill åka till Danmark eller inte, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander på regionens presskonferens.

– Förutom de försiktighetsprinciper som gäller i Sverige, så måste man ju anpassa sig till det andra landets restriktioner och känna till dem.

Eva Melander betonar att det är UD som utfärdar reserestriktioner, på nationell nivå och efter beslut. Och att smittotalen i Köpenhamnsregionen visserligen stiger, men från en väldigt låg nivå.

Däremot är det helt klart att de ligger betydligt högre än i Skåne just nu, med i snitt 120 smittade per 100 000 invånare i Köpenhamns kommun den senaste veckan.

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) gick i förra veckan ut på Facebook med egna rekommendationer till skåningarna om att undvika resor till Danmark, och menar att myndigheterna borde kunna utfärda sådana regionala restriktioner.

Förutom att Region Skåne offentligt uppmanar till att hålla ”sju falaflars avstånd”, råder man också skåningarna att inte resa med kolletivtrafiken i rusningstid och undvika onödiga resor.

Skulle inte en sådan mindre formell uppmaning om Danmark vara på sin plats?

– När man talar om regionala restriktioner så är det inte detta man tänker på, utan andra saker. Som att Smittskydd kan bli tuffare i vilka restriktioner vi sätter på individer, eller verksamheter.

Ytterst är det en nationell angelägenhet att prata om reseavrådan till olika länder, säger Eva Melander.

En teori om varför Skåne drabbades så pass lindrigt av covid-19 har varit att Danmark tidigare stängde sina gränser, och att grannlandet drabbades ännu mindre av pandemin.

Miljöförvaltningen i Malmö har vid sina kroginspektioner fått höra att många danskar tycks åka över och roa sig, eftersom barer och restauranger i Danmark nu måste stänga kl 22.

Hur oroliga är ni över hur det kan avspegla sig i smittspridning och utvecklingen i Skåne?

– Man kan alltid fundera över detta. Men den stora risken för att bli smittad är ju vid nära, långvarig och upprepad kontakt. Om man kommer som turist umgås man troligen mest med dem man åker med, säger Eva Melander.

– Vi har inte sett tydligt att barer och restauranger har varit källa till smittspridning. Det är snarare arbetsplatser, privata fester, studenttillställningar och inom familjerna.

sydsvenskan.se

"Historic" budget spends billions on work and welfare السابق

"Historic" budget spends billions on work and welfare

دراسة علمية تكشف سرّ العلاقة بين الجري والموت المبكّر! التالي

دراسة علمية تكشف سرّ العلاقة بين الجري والموت المبكّر!

شاركنا تعليقك